Ce se întâmplă cu părul pe care îl înghiţim
Poate un fir de păr, de câine sau de pisică, odată înghiţit de noi să ajungă pe ficat, aşa cum se crede în popor? Ce se întâmplă cu firele de păr înghiţite şi ce legătură au acestea cu hidatidoza şi echinococoza? Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, a răspuns la toate aceste întrebări pentru Revista Taifasuri.
Nu ajunge pe ficat
Foarte multe persoane, în special cele care nu au animale de companie, cred că părul provenit prin năpârlire de la acestea este dăunător sănătăţii. Mitul potrivit căruia dacă aceste fire de păr sunt înghiţite ajung în ficat este fals. „Firul de păr înghiţit parcurge «drumul» tubului digestiv, în mod normal, prin stomac, în intestinul subţire şi apoi în cel gros, urmând a fi eliminat aproape în aceeaşi formă sub care a fost înghiţit, ca urmare a rezistenţei destul de mari la acţiunea enzimelor digestive. Din tubul digestiv, stomac sau intestin, firul de păr nu ajunge niciodată pe ficat!”, ne-a spus doctor Daniel Lescai.
Firele pot fi contaminate cu paraziţi
Atenţie însă! Câinele poate fi purtătorul unui parazit, numit Echinococcus granulosus, un vierme plat, o tenie. „Acest parazit se regăseşte în intestinul câinelui purtător, ceea ce înseamnă că nu toţi câinii îl au, ci doar cei parazitaţi, cei bolnavi. Din intestinul câinelui sunt eliminate ouăle produse de Echinococcus granulosus. Aceste ouă, ale parazitului, sunt apoi împrăştiate pe plante, în praful de pe jos şi pe alte suprafeţe”, conform specialistului. „Ouăle contaminează mediul şi ajung apoi, prin ingerare, în corpul oilor, vacilor, porcilor, oamenilor şi altor animale. Ajunse în intestin, ouăle se transformă şi trec într-un stadiu larvar ce migrează prin vasele de sânge în tot corpul gazdei - intermediare. Din acest moment, aceste larve pot dezvolta chisturi în ficat, plămâni, creier şi alte organe. Astfel, animalele şi omul, ce sunt gazde intermediare, se îmbolnăvesc de hidatidoză. În acest mod, parazitul, prin formele sale diferite, poate provoca două boli, echinococoza - la câine, lup, vulpe şi hidatidoza - la om, porc, vacă, oaie şi altele.
Deparazitarea este esenţială
Astfel, e bine de ştiut că ouăle eliminate din intestinul câinelui împreună cu fecalele se pot depune pe orice suprafeţe şi se pot fixa pe firele de păr ce pot ajunge la/în noi prin năpârlire. Dar cum se poate preveni parazitismul cu Echinococcus granulosus la câine? Prin evitarea hrănirii animalului cu carne crudă sau contaminată cu chisturi hidatice. „Deparazitarea frecventă, corectă, cu produse eficiente, după sfatul medicului veterinar specialist şi, în primul rând, prin adoptarea i respectarea unor reguli de igienă de bază”, ne-a mai spus medicul veterinar.