UIMITOR. Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci HUMUS
Humusul este un preparat mediteranean, realizat din combinarea nautului cu ulei de masline, lamaie, usturoi si o pasta susan, denumita tahini. Chiar daca nu suna foarte imbietor, humusul este un aliment delicios, din ce in ce mai consumat in lumea intreaga. In plus fata de gustul bun, toate ingredientele din humus contin nutrienti importanti care stimuleaza sanatatea organismului.
Humusul ajuta in curele de slabire, regleaza sistemul digestiv si reduce riscurile de afectiuni cardiace si cancer. Asadar, humusul este un preparat sanatos, satios si usor de preparat acasa!
Nautul, ingredientul principal pentru humus, este una dintre cele mai vechi plante cultivate de om, datand inca din perioada Neoliticului, din zona a ceea ce in zilele noastre este Sicilia. In timpul Imperiului Roman, nautul era transportat in cutii din Sicilia catre tot restul Italiei. Totusi, Orientul Mijlociu a creat humusul, acum sute de ani, combinand piureul de naut cu suc de lamaie, tahini, usturoi si ulei de masline.
Beneficiile pentru sanatate ale humusului
Nautul, ingredientul principal al humusului, este bogat in fibre si proteine. Contine si cantitati mari de vitamine si minerale precum acidul folic, zinc sau magneziu. In general, plantele cu bob, din familia leguminoaselor, sunt asociate cu numeroase beneficii pentru sanatate, de la reducerea nivelului de colesterol din sange pana la prevenirea cancerului.
Compusii activi din naut, care se gasesc si in fasole sau mazare, apara celulele organismului impotriva efectelor negative care factorilor genetici si de mediu care duc la cancer.
Humusul se prepara in mod traditional si cu tahini, o pasta din seminte de susan, care contribuie la aportul de proteine si fibre. In plus, contine si grasimi mononesaturate, benefice pentru organismul uman. De asemenea, atat nautul, cat si pasta de susan contin cantitati mari de calciu si fier.
Fibrele pe care humusul le contine stimuleaza digestia, regleaza nivelul de zahar din sange, fiind astfel un aliment ideal atat pentru persoanele care vor sa slabeasca, cat si pentru cele care sufera de diabet.
Humusul este bogat si in acid folic, fier, mangan si zinc, nutrienti importanti pentru dezvoltarea celulara si oxigenarea organismului. Grasimile benefice din humus ajuta la reducerea colesterolului, imbunatatesc functiile cardiace si protejeaza celulele si creierul.
Cum sa consumi humus
1. Humusul poate deveni o pasta foarte buna pentru sandwich-uri si lipii. Il poti folosi in loc de maioneza. Este mult mai gustos si contine mai putine grasimi.
2. Humusul poate fi si un sos delicios, combinat cu supa de carne sau vin si turnat peste salate si paste.
3. Humusul poate fi consumat si alaturi de legume crude. Pe un platou aseaza un bol cu humus si cateva portii de castraveti, rosii, telina sau morcovi.
4. Humusul poate fi folosit si la prepararea hamburgerilor. Alaturi de legume, carne de curcan sau de vita, humusul poate inlocui cu succes mustarul sau maioneza.
5. Tot cu humus poti prepara si cateva bruschette delicioase. Unge cateva felii prajite de paine cu humus si garniseste cu rosii cherry taiate pe jumatate.
6. Humusul poate fi servit si cu cereale integrale. Se potriveste de minune cu biscuiti integrali sau paine de orez. Poate fi servit alaturi de diverse condimente si ierburi aromatice.
7. Humusul este si un prieten al falafelului. Daca esti un fan al falafelului (chiftelute din naut, bulgur si condimente), humusul este un sos potrivit pentru aperitive sau sandwich-uri.