Biserica cu DRACI. Ce se întâmplă dacă TE CUNUNI aici
Cunoscută ca "biserica cu draci" pentru numeroasele scene pictate în care elementul central este diavolul ce pedepseşte păcătoşii, biserica de lemn Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril din localitatea Corund este, înainte de toate, unul din cele mai importante elemente de arhitectură medievală din judeţul Satu Mare.
Chiar dacă nu are mulţi viziatori, vestea despre dracii de pe pereţi s-a răspândit până în ţările nordice, însă denaturată. Elementele care au făcut cunoscută această biserică atât în ţară, dar şi în străinătate sunt picturile de pe peretele apusean al pronaosului, ce ilustrează păcatele umane, respectiv pedepsele pentru acestea.
"Interesant este că picturile sunt cele originale, scenele pictate sunt din viaţa de apoi, sunt diavoli care pedepsesc păcătoşii, făcute cu scopul de a-i înfricoşa pe păcătoşi", a spus Felician Pop, consilierul responsabil cu cultura din cadrul Consiliului Judeţean Satu Mare.
"Datorită acestor scene pictate în interior, este cunoscută ca 'biserica cu draci'. Trebuie însă să ne gândim şi la contextul în care s-au realizat aceste picturi, acum 300 de ani. Probabil că preotul de la vremea respectivă a dorit să prezinte enoriaşilor cât mai sugestiv ce îi aşteaptă dacă păcătuiesc, însă eu cred că valoarea bisericii este dată de arhitectura ei şi de ale elemente, nu de faptul că are draci pe pereţi", apreciază preotul din sat.
Tot el aminteşte şi o întâmplare legată de modul în care unii turişti percep semnificaţia picturilor.
"Am avut în urmă cu ceva timp o vizită a unor turişti din ţările nordice, care auziseră că la noi este o biserică cu draci. Şi-au imaginat că aici se întâmplă ritualuri satanice sau alte grozăvii şi au fost foarte dezamăgiţi când au văzut că e vorba doar de nişte draci pictaţi pe pereţi. Mai că n-au spus că dacă ştiau despre ce e vorba, nici nu mai veneau atâta drum", povesteşte Marius Perşe.
Ridicarea, în anii '60, a unei noi biserici, de zid, în apropierea celei de lemn, a făcut ca aceasta din urmă să fie abandonată de enoriaşi, fiind folosită în prezent doar ocazional, la cererea unor persoane ce ţin ca anumite festivităţi religioase să se desfăşoare în cadrul rustic al secolelor anterioare.
"Slujbe nu se mai fac aici. Am avut chiar recent o doamnă care a dorit să-şi facă cununia în biserica de lemn, la lumina lumânărilor, pentru că nu este curent electric. Ar mai fi nevoie de fonduri pentru refacerea picturii interioare şi unele mici reparaţii. Mi-aş dori să facem aici un mic muzeu, pentru că avem obiecte bisericeşti valoroase care sunt acum la muzeul din Satu Mare, pentru că aici e periculos. Ar fi nevoie şi de un sistem de alarmă", conchide preotul.