Ce se mai aude despre Constituție?
Unul dintre principalele proiecte promovate de către cei de la USL în timpul campaniei electorale, dar și după, a fost acela al modificării Constituției țării. Revizuirea principalului act legislativ al țării se impune ca urmare a neînțelegerilor create de actuala formă a textului constituțional, care au dus în mai multe rânduri la un blocaj politic și instituțional la nivel național.
Totodată, este nevoie de o mai bună stabilire a atribuțiilor fiecărei instituții în parte.
După alegerile parlamentare din decembrie anul trecut, parlamentarii USL au constituit în cadrul legislativului român o comisiei specială pentru revizuirea Constituției, al cărei președinte a fost desemnat Crin Antonescu. Comisia parlamentară, prin dezbaterile purtate, a formulat un nou text al Constituției, care urma în mod normal să fie supus unui referendum național pentru a putea fi pusă în practică noua lege.
Textul noii legi supreme a statului a fost însă criticat atât de parlamentarii pedeliști, dar și de președintele țării, Traian Băsescu, care au încercat să îl blocheze sau să îl saboteze în mai multe rânduri. Pedeliștii au făcut acest lucru în principal prin neprezentare la discuțiile din cadrul comisiei, iar șeful statului prin ieșirile sale publice pe acest subiect.
În ciuda tuturor încercărilor, aceștia nu au putut să oprească procesul de revizuire, acest lucru reușindu-l totuși Curtea Constituțională care a validat modificarea legii referendumului prin schimbarea pragului cvorumului de la 50%+1 la 30%+1, dar cu o aplicabilitate la un an distanță de la implementarea sa. În urma acestei decizii liderii politici care au lucrat la revizuirea textului noii Constituții au stabilit să amâne referendumul de validare până anul viitor.
Totuși, revizuirea legii constituționale rămâne un proiect prioritar al USL-ului, iar punerea acesteia în aplicare este necesară. După decizia Curții, din partea comisiei lui Crin Antonescu nu s-a mai auzit nimic despre calendarul proiectului de revizuire a Constituției.
Gestul lui Ioan Chelaru, care îi va solicita lui Crin Antonescu să convoace în ședință toți membrii comisiei de revizuire a Constituției pentru a reanaliza proiectul, este unul normal și de înțeles. Comisia trebuie să aibă pregătit textul noii legi supreme a țării, astfel încât în momentul în care va fi gata referendumul să poată fi pusă în aplicare noua Constituție.
Chiar dacă foaia de parcurs privind aprobarea unei noi forme a Constituției s-a modificat în urma deciziei Curții Constituționale din cazul legii referendumului, majoritatea parlamentară a USL trebuie să ducă la final un proiect pe care și l-a asumat..
Ştirile orei
a USL-ului?
pai exista doar la chestii mercantile...