Ce se mai aude despre noul Cod rutier
Noul Cod rutier pe care Executivul îl va adopta miercuri este în faza reglajelor finale. Pentru a lămuri cele mai importante prevederi ale noii legi, premierul Ponta a explicat modificările cheie ce vor fi aduse precum şi obiectivele pe care şi le propune, din perspectiva creşterii siguranţei pe şosele şi a modernizării regulilor de sancţionare.
Astfel, una dintre modificările care au suscitat în cel mai înalt grad interesul opiniei publice se referă la reglementarea consumului de alcool. Actuala legislaţie interzice complet consumul de alcool la volan – un volum de alcool de până la 0,8% mg alcool în aerul expirat se sancţionează cu amenda contravenţională şi suspendarea permisului de conducere. Depăşirea limitei de 0,8% mg alcool în aerul expirat este infracţiune şi se pedepseşte prin suspendarea permisului de conducere şi amendă penală sau închisoare, în funcţie de gravitatea situaţiei. Conform reglementărilor ce vor fi adoptate în noul Cod rutier, România se va alinia la prevederile existente în majoritatea ţărilor UE. Astfel, va fi permis un consum de alcool ponderat, de maxim 0,2% mg alcool în aerul expirat, valorile între 0,2%-0,8% vor fi considerate contravenţii şi se vor sancţiona cu amenzi substanţiale şi reţinerea permisului de conducere, în timp ce depăşirea limitei de 0,8% mg alcool în aerul expirat va fi considerată infracţiune şi se va pedepsi cu suspendarea permisului pe termen lung. Cu alte cuvinte, vorbim despre o modificare cuprinzătoare care are rolul de a-i responsabiliza pe şoferi şi de a-i sancţiona drastic atunci când legea este încălcată.
De asemenea, o altă modificare importantă se referă la suspendarea permisului pentru conducătorul auto care a produs un accident soldat cu moartea sau rănirea gravă a unei persoane. "Am găsit şi am modificat în lege acea obilgaţie care exista pentru procurori/judecători de a-l lăsa să conducă pe cel care a comis o infracţiune, adică accident soldat cu moartea victimei sau vătămări corporale grave, alcool, diverse, conducerea fără permis", a precizat premierul Ponta. Astfel, în urma modificărilor, şoferul rămâne cu permisul doar în cazul în care procurorii sau judecatorul constată că nu se prezintă pericol pentru circulaţia pe drumurile publice.
Tot în noul Cod rutier va fi prevăzută deschiderea unui cont unic pentru plata amenzilor, cont pe care poliţia să aibă obligaţia de a-l verifica înainte de a suspenda permisul. Vor fi evitate astfel situaţiile în care cei care îşi plătesc amenzile pot rămâne fără permis din cauza procedurilor birocratice.
În consecinţă, filosofia noului Cod rutier este cât se poate de simplă – modernizarea legislaţiei, un regim mult mai clar privind sancţionarea contravenienţilor şi toleranţă zero faţă de cei care nu respectă regulile în trafic. Nu în ultimul rând, trebuie precizat că ipoteza avansată de criticii proiectului conform căreia noul Cod rutier ar reprezenta o modalitate de a suplimenta veniturile la buget este incorectă şi nerealistă. Contrargumentul principal este tocmai acela că banii obţinuţi din amenzi sunt prea puţin în raport cu necesităţile reale.