Ce spune MAI despre pilotul planorului dispărut în Brașov
Pilotul planorului căutat de autorități în județul Brașov are 56 de ani, ”mare experiență” și executa un zbor privat în zona Postăvarul, a anunțat MAI.
Joi, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost sesizat de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Citeşte şi: Alertă maximă în judeţul Braşov. Un planor a dispărut fără urmă
Din datele obținute a reieșit că pilotul aparatului de zbor are 56 de ani, ”mare experiență” și executa un zbor privat în zona Postăvarul.
Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a activat structurile tehnice subsecvente platformei de coordonare operațională pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Transporturilor și ROMATSA, pentru dispunerea primelor măsuri de căutare a aparatului de zbor. De asemenea, au fost alertate unitățile specializate ale MAI din județele Brașov, Dâmbovița, Covasna, Sibiu, Mureș, Alba, Argeș, Vâlcea, Prahova, Buzău, Bacău și Vrancea.
”Totodată, s-a încercat în mod repetat apelarea pilotului pe telefonul mobil, dar acest lucru nu s-a reușit. În aceste condiții, pentru identificarea ariei de căutare, s-au desfășurat în cursul nopții trecute misiuni de localizare a ultimului semnal de pe acest telefon, fiind asigurat în permanență fluxul comunicațional între structurile implicate în gestionarea acestei situații.
La căutări participă și două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviatie al MAI, de tip EC 135, de la Bazele Aeriene Târgu Mureș și București, pe lângă cele trei elicoptere aparținând Ministerului Apărării Naționale, precum și trei avioane de la Aeroclubul Brașov.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, planorul a decolat de la Ghimbav joi, la ora 12.30, fără a avea un plan de zbor în baza căruia să poată fi monitorizat, iar semnalul telefonului mobil al pilotului a fost detectat ultima dată la mai puțin de o oră de la decolare, respectiv la ora 13.06, în județul Prahova.
Vineri dimineață, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că ministrul Mircea Duşa a aprobat participarea forţelor şi mijloacelor MApN la acţiunea de căutare-salvare a pilotului planorului dispărut joi.
”Astfel, în această dimineaţă, în jurul orei 5.30, şase militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte din Câmpulung Muscel s-au alăturat echipelor de jandarmi montani şi reprezentanţilor Direcţiei Silvice Argeş care efectuează căutări în zona Fundata-Dragoslavele. Suplimentar, începând cu ora 7.15, la acţiune participă şi trei elicoptere IAR 330 PUMA (două de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii şi unul de la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni), echipajele având în compunere echipe de căutare-salvare”, afirmau reprezentanții MApN, precizând că solicitarea de sprijin a fost făcută de către Ministerul Afacerilor Interne.