Ce trebuie să știm despre ”baia de sânge” a burselor. Predicția analiștilor despre o nouă criză
O zi “neagră” pentru bursa de pe Wall Street, pe care unii s-au grăbit să o numească “baie de sânge”, a creat o undă de îngrijorare pe pieţele financiare din toată lumea.
Bursele din Asia au luat-o la vale, după ce Dow Jones, principalul indice al bursei din New York, a pierdut, marți, la un moment dat, 1.500 de puncte, adică cel mai mare declin, pentru o singură zi, din 122 de ani de istorie.
Și bursele europene așteaptă o zi de suferință.
La bursa de pe Wall Street, indicele Dow Jones - care ia în considerare acțiunile de la 30 mari companii publice din Statele Unite - a fost în picaj, continuând declinul înregistrat la încheierea tranzacțiilor, săptămâna trecută.
Rana Foroohar, analist financiar: ”Cel mai aiuritor lucru pentru cei care ne ascultă de acasă este că am avut vești economice cu adevărat bune, vineri. Salariile cresc după mulți ani în care nu s-a întâmplat asta. Dar, în mod ironic, creșterile salariale nu sunt pe placul burselor, pentru că și ratele dobânzilor cresc. Iar atunci când cresc dobânzile, bursele o iau în jos”.
Investitorii s-au grăbit să vândă și, astfel, câștigurile de la burse, adunate la începutul lui 2018, s-au “topit”.
James McBride, analist financiar: ”Și asta a mai creat o percepție pe piața finaciară, că inflația pândește după colț, pentru că Rezerva federală va începe să crească ratele dobânzilor. Și cum se întâmplă de obicei sau cum ne arată experiența trecutului, când Banca națională americană crește dobânda, prea mult și prea repede, această măsură are un impact negativ asupra burselor”.
Dincolo de declarațiile oficiale, un înalt responsabil de la Casa Albă a întărit ideea: unele vești bune pentru oamenii obișnuiți, cum ar fi creșterea salariilor, nu sunt bine primite și pe Wall Street.
Economiștii spun că sunt necesare anumite corecții pe piețele financiare, pentru că în ultimele luni bursele și-au luat un avânt prea mare.
Exact cu așa ceva s-a tot lăudat președintele Trump, inclusiv în discursul despre Starea Uniunii.
Piața financiară doboară un record după altul, sporind în valoare cu 8.000 de miliarde de dolari, doar în această perioadă scurtă de timp...
Totuși, insistă analiștii, ce se întâmplă acum pe piețețele financiare NU este un semn că economia se apropie de colaps. Dar ei avertizeză că, uneori, ce e prea mult și prea repede ... strică.
Sursa: Pro TV