Ce vrea PC de la PNL
Dan Voiculescu a conştientizat că prin susţinerea necondiţionată a preşedintelui liberal ar fi pariat pe o carte necâştigătoare, iar acum încearcă o repoziţionare pe scena politică. Într-o aritmetică politică simplă, rezultă că Dan Voiculescu i-a pus la dispoziţia lui Crin Antonescu resursele mediatice de care dispune, în timp ce răsplata liderului liberal întârzie să apară şi, mai grav pentru Voiculescu, nici nu pare că va apărea vreodată.
Conservatorii sunt nemulţumiţi că liberalii nu-i consultă în luarea deciziilor şi chiar dacă nu formalizează ruptura protocolului Alianţei de Centru Dreapta spun că de acum încolo toate poziţiile PC vor fi doar "în numele PC". Anunţul a fost făcut la finalul şedinţei Biroului Executiv al PC. "Protocolul cu ACD fizic nu funcţionează. Nu prea au fost întâlniri în plan local, nici în plan naţional. Asta nu înseamnă că avem o problemă cu USL, USL rămâne în continuare cel mai drag proiect al PC şi credem că este izbânda cea mai puternică a PC, alături de PSD şi PNL. Pentru că întâlnirile acestea nu au prea existat, facem cunoscut că toate poziţiile PC de acum încolo sunt ale PC şi toate poziţiile PNL sunt ale PNL (. ..) Nu vizăm o rupere, nu vizăm o plecare", a declarat vicepreşedintele PC Bogdan Ciucă.
Intervenţia liderului conservator a fost sancţionată rapid de către Crin Antonescu. Preşedintele PNL a spus că “nu a prea înţeles dacă declaraţia lui Bogdan Ciucă a fost făcută ca o ameninţare sau pentru a sancţiona ceva”, subliniind totodată că aşteaptă o poziţie oficială sau clarificări din partea conducerii PC. Mai mult, liderul PNL i-a ironizat acid pe conservatori, comparând demersul lor cu ameninţările Coreei de Nord de a declanşa războiul nuclear.
Noua abordare a PC în raport cu partenerii liberali din Alianţa de Centru Dreapta (ACD) este cel putin bizară, în condiţiile în care, până nu demult, platforma mediatică a trustului Intact era pusă integral la dispoziţia purtătorilor de mesaj ai PNL. O parte a liberalilor nu au pregetat, de altfel, să arunce săgeţi otrăvite, prin intermediul “antenelor”, către premierul Ponta şi conducerea social-democraţilor.
În acest context, reorientarea bruscă a PC are mai degrabă de-a face cu atitudinea cameleonică a lui Dan Voiculescu ale cărui calcule politice dau cu virgulă în formula de parteneriat cu Crin Antonescu. Cel mai probabil, preşedintele onorific al PC a conştientizat că prin susţinerea necondiţionată a preşedintelui liberal ar fi pariat pe o carte necâştigătoare, iar acum încearcă o repoziţionare pe scena politică. Într-o aritmetică politică simplă, rezultă că Dan Voiculescu i-a pus la dispoziţia lui Crin Antonescu resursele mediatice de care dispune, în timp ce răsplata liderului liberal întârzie să apară şi, mai grav pentru Voiculescu, nici nu pare că va apărea vreodată.
Cel mai probabil, aşteptările liderului onorific al conservatorilor sunt legate, în primul rând, de achitarea definitivă în justiţie, în condiţille în care Dan Voiculescu a trecut mai mult pe la instanţele de judecată în ultima perioadă. Iar pentru a-şi îndeplini acest deziderat, Dan Voiculescu speră la garanţii politice. În al doilea rând, interesele economice nu pot fi nici ele de neglijat.
Dincolo de aceste ipoteze, interesele propriu-zise ale PC, deci ale lui Dan Voiculescu, sunt dificil de anticipat. Cert este că mutările din ultimele zile indică tot mai clar că liderul onorific al conservatorilor nu-şi poate permite să rămână în tabăra necâştigătoare şi în afara jocului. Astfel se explică şi racolările PC din tabăra PP-DD: obţinerea unui capital de negocierea care să-i permită lui Dan Voiculescu o negociere bună prin oferirea unor lucruri concrete jucătorului principal, asta dacă acesta va avea nevoie.