Cea mai mare enigmă din viaţa lui Iisus Hristos
Biblia pe care o ştim în zilele noastre nu prezintă viaţa lui Iisus timp de aproape 18 ani. Întrebarea stă pe buzele tuturor creştinilor, dar nimeni nu a putut să ofere un răspuns concret.
Una din cele mai mari enigme din viaţa lui Iisus Hristos este perioada dintre vârsta de 12 şi cea de 30 de ani. Biblia nu are prea multe indicii în acest sens. Lipsa informaţiilor concrete pe această temă a condus la apariţia mai multor variante despre cei 18 ani de "umbră" din viaţa Mântuitorului
Noul Testament are o singura referire despre aceasta perioada si aceasta este scrisa de evanghelistul Luca. "Si Iisus crestea in intelepciune, in statura, si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor" (Luca, 2:52), iar aceasta fraza este singura din toate cele patru evanghelii.
Un vechi manuscris budist spune ca Iisus, cunoscut sub numele Issa, si-a trait tineretea in India. In 1894, un ziarist rus a publicat, dupa o calatorie in Tibet, o carte intitulata "Viata necunoscuta a lui Iisus Christos".
"Biblia ni-l descrie pe Iisus la varsta de 12 ani, cand impreuna cu parintii sai, Iosif si Maria, a fost la Ierusalim, de praznicul Pastilor. Parintii il pierd pe Iisus, timp de trei zile, pentru a-l descoperi in Templu. Dupa acest episod, Iisus apare in Biblie la varsta de 30 de ani, cand a fost botezat de Ioan. Unde si-a petrecut viata, Iisus in aceasta perioada? Un raspuns ar fi ca Iisus, cunoscut sub numele Issa, a petrecut saptesprezece ani in India si Tibet".
In anul 1894, Nicolas Notovici, doctor si jurnalist rus a publicat o carte intitulata "Viata necunoscuta a lui Iisus Christos". El a scris aceasta carte in urma unei calatorii in Afganistan, India si Tibet. Ajungand la manastirea Himis, in Ladak, in muntii Himalaya, lui i s-au aratat de catre Marele Lama doua volume vechi, legate in piele, in care se spunea despre viata lui Issa, cum era cunoscut in zona Iisus. Documentele aduse din India in Nepal si apoi in Tibet au fost scrise, in original, in limba pali, limba religioasa a budistilor. Copiile de la Himis fusesera traduse in tibetana. Interpretul lui Notovici i-a tradus textul.
Biografia lui Issa era alcatuita din 244 de versete, in 14 capitole. Cartea contine intamplari similare celor din Vechiul si Noul Testament, precum robia Egiptului, mantuirea poporului lui Israel de catre Moise, lepadarea de credinta a israelitilor.
Apoi se spune despre Issa, care la 14 ani a trecut prin Sing, o regiune din Pakistan si s-a stabilit printre arieni. El a plecat mai departe si s-a stabilit la Juggernaut, unde a fost primit cu bucurie de catre preotii brahmani. A locuit in mai multe orase din India, ca Rajagriha, Benares, unde a studiat Vedele.
Parasind Juggernaut-ul s-a stabilit in tinutul Gautamides, locul de nastere al marelui Buddha Sakyamuni. Dupa ce si-a desavarsit cunostintele in limba pali, Issa a inceput sa studieze scrierile sacre ale Sutra-elor. Apoi a parasit Nepalul si muntii Himalaya, a coborat in valea Rajputanei si s-a indreptat catre apus, predicand diverselor popoare perfectiunea suprema a omului.
Cuvintele lui Issa s-au raspandit printre paganii tinuturilor pe care le-a traversat. Issa a parasit Himalaya si s-a intors in Palestina, la varsta de 29 de ani.
Şi scriitorul francez Louis Jacolliot spune ca Iisus s-a scolit in India si ca ar avea dovezi clare in acest sens.
O altă variantă susţinută de Iudaici arată ca Iisus s-a scolit la templu in aceasta perioada si se presupune ca El ar fi studiat la scoala eseniana, dar teoria a fost combatuta de mai multe persoane.
Alte religii spun ca Iosif si Maria l-au dus pe micul Iisus in Britania, acolo une el ar fi studiat alaturi de preotii druizi.
Pe de alta parte, exista un curent puternic al celor care susţin că Mantuitorul nu ar fi parasit locurile natale.