Cel mai mare proiect al României după intrarea în NATO şi UE, anunţat de Klaus Iohannis
România îşi lansează, marţi, candidatura pentru desfăşurarea Universiadei de Vară 2021, cea mai importantă competiţie sportivă, după Jocurile Olimpice. Ţara noastră a mai găzduit evenimentul şi în 1981. Iniţiativa este susţinută de preşedintele Klaus Iohannis şi de legende ale sportului românesc, precum Nadia Comăneci, Andreea Răducan şi Mihai Covaliu.
Universiada este o manifestare sportivă şi culturală internaţională, organizată la fiecare doi ani într-o altă ţară, pe baza unei proceduri de selecţie elaborată de FISU, fiind al doilea eveniment ca anvergură, după Jocurile Olimpice. Competiţia se adresează studenţilor sportivi din întreaga lume, care au ca principală preocupare studiul la cel mai înalt nivel de educaţie şi, în subsidiar, sportul de performanţă.
Organizarea Universiadei de Vară din 2021 ar fi cel mai mare proiect de țară după intrarea în NATO și UE. Pentru ca acest plan să devină posibil este necesară susținerea Guvernului României în vederea depunerii candidaturii de către Federația Sportului Școlar și Universitar (FSSU) și achitarea taxei de înscriere în valoare de 10.000 de euro, până pe data de 31 martie 2015.
România a primit, în septembrie 2014, invitația oficială de a participa la procedura de depunere a candidaturii pentru organizarea Universiadei de Vară din 2021, din partea domnului Eric Saintrond, Secretarul General al Federaţiei Internaţionale a Sportului Universitar, cu sediul la Lausanne.
”Cred că România are nevoie de acest proiect din toate punctele de vedere. România este ceea ce noi transmitem despre ea, iar sportul de performanță ne-a făcut să existăm peste tot în lume. Vrem să fim cunoscuți ca o țară a campionilor", a declarat Adrian Socaciu (foto), fondator și președinte al Asociației Student Sport.
Programul sporturilor Universiadei de Vară înclude 10 sporturi obligatorii (totalizând 13 discipline) şi până la 3 sporturi opţionale. Disciplinele obligatorii sunt: atletism, baschet, scrimă, fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, judo, nataţie, sărituri în apă, polo, tenis de masă, tenis, volei, La lista sporturilor obligatorii, din 2017 se va adăzga taekwondo, iar în 2019 tirul cu arcul.
Prima Universiadă după 1989
România a organizat până acum o singură Universiadă, în anul 1981, acesta fiind, de altfel, și cel mai mare eveniment sportiv organizat vreodată în țara noastră. Evenimentul din 1981 s-a bucurat de participarea a 2.930 de sportivi din 86 de țări și a peste 200.000 de spectatori. În acel an, sportivii români au obținut medalii la toate cele 10 discipline ale Universiadei și au ocupat locul 2 în clasamentul final.
Organizarea Universiadei de vară 2021 în România va reprezenta o oportunitate majoră de dezvoltarea durabilă a brand-ului de ţară, dar și de construire pe termen lung a strategiei de creştere a veniturilor şi a calităţii vieţii în România.