Cel mai VECHI spital din România, reabilitat până în toamnă
Clinica de Oftalmologie din Timişoara, cel mai vechi spital din ţară, va fi reabilitat până în toamnă de municipalitate, valoarea investiţiei ridicându-se la 1,5 milioane de lei fără TVA.
Lucrările constau în decopertări, reparaţii la acoperiş, tratarea umidităţii pereţilor, refacerea tencuielilor, tâmplăriei şi a faţadei.
'Importanţa clădirii în care funcţionează Clinica de Oftalmologie este nu doar una de ordin funcţional, medical, ci reprezintă şi o importantă pagină în istoria Timişoarei, motiv pentru care am făcut în cel mai scurt timp posibil gestul de normalitate de a porni reparaţiile la faţada şi acoperişul acestei clădiri', a declarat pentru AGERPRES Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.
Clinica de Oftalmologie a fost ridicată pe ruinele fostei mănăstiri, în urmă cu aproape trei veacuri. Fiind prima clădire ridicată pe teren mlăştinos, construcţia nu are fundaţie, pereţii au crăpat, igrasia a măcinat cărămida, iar bucăţi de tencuială cad de pe pereţi în interiorul saloanelor. Din cauza acestor neajunsuri, medicii susţin că există riscul permanent de infecţie a pacienţilor.
Ambulatoriul de specialitate cu Unitatea de Primire Urgenţe a Clinicii de Oftalmologie a fost ridicat în anii '60 şi este în subordinea Ministerului Sănătăţii, spre deosebire de restul clădirii, care aparţine Bisericii Greco-Catolice.
Aici, fac practica şi studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara, dar şi circa 30 de rezidenţi, iar zilnic trec pragul pentru consultaţii între 80 şi 100 de pacienţi.
În 1726 se înfiinţată 'Asociaţia Fraţilor de Cruce ai Sfântului Ioan de Nepomuk', asociaţie deosebit de activă în primii zece ani de existenţă. Pe lângă ridicarea primei statui a Sf. Nepomuk în Piaţa Libertăţii din urbe, asociaţia reuşeşte să construiască şi un spital, şi o farmacie, între 1735 şi 1737. Era primul spital din Timişoara şi de pe teritoriul ţării.
La terminare, spitalul şi farmacia au fost predate Ordinului Mizericordienilor, chemat la Timişoara în 1737 special pentru aceasta. Un an mai târziu, Timişoara era lovită de epidemia de ciumă, iar spitalul construit primeşte o importanţă colosală.
Potrivit documentelor istorice, mănăstirea a fost ridicată de aşa-numiţii 'popi negri', care au aparţinut Asociaţiei religioase 'Sf. Ioan Nepomuk'.
În perioada 1748-1753 lângă spital s-a ridicat o biserică ce a fost distrusă de revoluţionarii paşoptişti maghiari, în anul 1849. Pe locul respectiv, se înalţă Biserica Greco-Catolică şi Spitalul de Oftalmologie, construite în anii 1850.
Din 1948 până după Revoluţia din 1989, biserica a fost închisă de regimul comunist, rămânând funcţională doar partea spitalicească.