Cele mai importante concluzii după prima zi a summit-ului Inițiativa celor Trei Mări
Printre cele mai importante teme la ediția cu numărul trei a summitului se numără importul și exportul de energie în această zonă a Europei. De altfel, la summit ia parte și secretarul american al energiei.
La masa discuțiilor, România susține câteva proiecte concrete - finalizarea construcției gazoductului BRUA, care ar trebui să asigure diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a țărilor europene, modernizarea şi dezvoltarea liniei de cale ferată Constanța-Gdansk și construirea unei șosele - Via Carpatia - care să lege Marea Baltică de Mediterană.
Președintele Klaus Iohannis: “Un obiectiv principal al summitului va fi acordarea sprijinului politic la cel mai înalt nivel listei proiectelor regionale de interconectare în energie, transportului și digital.”
Klaus Iohannis a anunțat și că participanții la summit au lansat o rețea a camerelor de comerț care să colaboreze permanent pentru dezvoltarea economiei.
Klaus Iohannis: “Salut pașii făcuți pentru crearea unui fond de investiții al inițiativei prin semnarea unei scrisori de intenție, fond ce-și propune să cofinanțeze proiectele prioritare.”
Primul președinte invitat care a luat cuvântul la summit a fost Kolinda Grabar Chitarovici, președinta Croației, cunoscută și pentru spectacolul noncoformist pe care l-a făcut alături de liderul francez Emanuel Macron, în tribune, când echipele Franței și Croației s-au înfruntat la campionatul Mondial din Rusia.
Kolinda Grabar Kitarovici: “Dezvoltarea inegală și insuficientă care este evidentă în rândul unor state membre este unul dintre puncte slabe, cheie, ale Uniunii Europene.”
Cu ocazia summitului Inițiativei Celor Trei Mari, Donald Trump a trimis o scrisoare lui Klaus Iohannis, în calitate de gazdă a evenimentului, dar și un mesaj tuturor participanților. Șeful de la Casă Albă afirmă că Statele Unite vor rămâne un puternic aliat în acest proiect comun:
“Aştept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiţii şi parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat şi partener în această Iniţiativă pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogăţii şi securităţi sporite în secolul al XXI-lea.”
Din Inițiativa celor 3 Mări fac parte 12 state membre ale Uniunii Europene, cuprinse între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră.
Summitul inițiativei celor Trei Mări se încheie marți cu Sesiunea Plenară, moderată de președintele României.