Cele mai populare remedii naturale din lume. FOTO
Bătrânii noştri credeau că bolile vin de la Dumnezeu, urmare a nerespectării sărbătorilor sau a datinilor strămoşeşti. Pentru a se vindeca, oamenii apelau la babele din sat şi la leacurile lor. O cutumă care se practică şi în prezent, nu numai la noi, ci peste tot în lume.
Dacă mamele noastre ne dădeau ceai de ceapă în caz de tuse, în alt colţ de lume se bea ceai de rooibos ori de ghimbir. Dacă pentru arsuri folosim aloe ori suc de roşii, mexicanii au pudră din „arborele vieţii“. Şi aşa mai departe. Fiecare popor se foloseşte de remedii naturale pentru tratarea ori ameliorarea unor afecţiuni.
Africa de Sud: Rooibos pentru digestie
Sud-africanii folosesc frunzele mici şi roşcate ale acestui arbust pentru calmarea stărilor de greaţă, în caz de balonare, arsuri la stomac, atât la adulţi cât şi la copii. Este aliatul lor de nădejde după o masă mai grea.
Tinerele mame le folosesc şi pentru a trata colicile la nou-născuţi. Potrivit unui studiu realizat în 2006 de o echipă de cercetători pakistanezi, canadieni şi germani, efectele calmante ale rooibosului se datorează flavoinoizilor pe care îi conţine în cantităţi foarte mari.
Cum se foloseşte? Faci o infuzie dintr-o linguriţă de frunze şi o cană de apă fierbinte (călduţă în cazul copiilor) pentru a calma problemele de digestie.
India: Ghimbir împotriva durerilor articulare
Ce este? India este cel mai mare producător de ghimbir din lume. Această rădăcinoasă este bogată în gingerol şi alte substanţe cu efect antiinflamator şi analgezic. Ameliorează durerile reumatice în cazul osteoartritelor şi redă mobilitatea articulaţiilor.
Cum se foloseşte? În ceai. Doza recomandată este de aproape 2 g (o jumătate de linguriţă) de ghimbir pudră pe zi dizolvate într-o ceaşcă de apă fierbinte. Poţi adăuga, de asemenea, ghimbir în supe sau mâncăruri cu legume ori cu pui.
Mexic: pudră de tepezcohuite împotriva arsurilor
Ce este? Este un copac spinos, cunoscut şi ca „arborele vieţii“, a cărui scoarţă este măcinată pentru obţinerea unei pulberi bogată în taninuri, flavonoide şi saponine. Datorită acestora, are proprietăţi de regenerare în cazul arsurilor.
A fost folosită, imediat după cutremurul devastator produs în Mexic 1985, când era criză de medicamente. Rezultatele excelente asupra victimelor arse i-a adus denumirea de „planta-miracol“.
Cum se foloseşte? Sub formă de cataplasme. După ce ai spălat rana cu apă din abundenţă timp de 20 de minute, amesteci 2 linguriţe de pulbere de tepezcohuite (pe care o găseşti şi în magazinele naturiste de la noi) cu 2 linguri de argilă verde şi puţină apă pentru obţinerea unei paste moale. Laşi 30 de minute pe zona afectată, apoi clăteşti.
Noua Zeeleandă: ulei de Manuka împotriva infecţiilor
Ce este? Manuka este un arbore mic, din frunzele căruia se extrage un ulei antiseptic, antibacterian şi antiviral. Se zice că este de 20 de ori mai eficient decât uleiul esenţial de arbore de ceai pentru tratarea infecţiilor ORL.
Cum se foloseşte? În masaj. Diluezi 2 picături de ulei de Manuka într-o lingură de ulei de măsline şi freci în zona pieptului şi a cefei. Pentru întărirea sistemului imunitar ori pentru tratarea infecţiilor poţi folosi uleiul ca aromaterapie.
Sri Lanka: ulei de neem împotriva păduchilor
Ce este? Neem este un copac care poate ajunge la o înălţime de 20 de metri. Din fructele lui se extrage un ulei vâscos, care ajută la eliminarea păduchilor.
Cum se foloseşte? În mască. Aplici ulei de neem pe părul umed, în special în zona cefei şi a tâmplelor. Laşi 30 de minute să-şi facă efectul, apoi foloseşti un pieptăn foarte des. Speli şi clăteşti bine, pentru că este destul de vâscos şi are un miros asemănător usturoiului. Aplicat pe piele, uleiul de neem ţine departe ţânţarii.
Polinezia: ulei de Tamanu pentru picioarele grele
Ce este? Din fructele dulci şi parfumate ale acestui arbore se extrage un ulei bogat în polifenoli, care ajută la normalizarea circulaţiei sangvine, calmând durerile şi senzaţia de greutate în picioare.
Cum se foloseşte? În masaj. Torni puţin ulei de Tamanu în palmă şi cu mişcări circulare masezi picioarele, până la coapsă pentru a activa circulaţia sângelui. Repeţi ori de câte ori este nevoie. Este un ulei foarte eficient şi în ameliorarea durerii musculare.
Scandinavia: rujă (Rhodiola Rosea)pentru dureri de splină
Ce este? O plantă perenă folosită de vikingi pentru a-şi recăpăta puterea şi curajul. Într-un studiu clinic efectuat în 2007 de cercetătorii suedezi se arată că ruja are proprietăţi antidepresive şi poate reduce simptomele depresiei uşoare şi moderate. De asemenea, efectele sale s-au dovedit şi în cazul durerilor de splină.
Cum se foloseşte? În ceai. Într-o ceaşcă de 250 ml de apă clocotită, se pun 2 g rizomi măcinaţi (pudră).După 5-10 minute, se filtrează şi bei dimineaţa sau după-amiaza, în niciun caz seara, pentru că poate provoca insomnii.