Chiajna în Liga 1. S-a facut dreptate?
Rapidul a primit vineri o lovitură extrem de grea din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Laussane, care a decis că meciul de baraj cu Concordia Chiajna nu ar fi trebuit jucat și că echipa din Ilfov are dreptul să joace în Liga I, în dauna formației de sub Podul Grant.
Decizia TAS dă complet peste cap planurile formației din Giulești și ale noilor săi patroni. Una e să joci în Liga I și să contezi pe drepturi de televizare și pe contracte serioase de sponsorizare și cu totul alta e să te bați pentru promovare în Divizia B, mai ales când ești la fel de plin de datorii, precum un câine vagabond de purici.
Aceste datorii sunt de altfel și cauza obiectivă pentru care Rapidul a trebuit până la urmă să meargă pe calea retrogradării, iar ele i se datorează fostului său patron, George Copos. Schemele financiare pe care acesta le-a folosit pentru a finanța echipa au funcționat atât timp cât lui Copos i-au mers bine restul afacerilor. Atunci însă când situația economică s-a schimbat, Rapidul s-a trezit dator vândut și la un pas de faliment.
Dincolo însă de vinovăția lui George Copos, decizia TAS este un fel de cap de acuzare la adresa FRF. Pentru că, deși sancționat este Rapidul, forul de la Lausanne anulează o decizie absolut aberantă a mai marilor Federației, care au decis să organizeze un baraj pentru rămânerea în Liga I între Rapid, care retrograda administrativ, și Concordia Chiajna, care retrograda sportiv.
Chipurile, pentru că o Liga I cu 18 echipe va aduce mai mulți bani cluburilor din drepturile de televizare, mai marii fotbalului românesc, reuniți în Comitetul Executiv în 6 iulie, au luat hotărârea disputării unui meci de baraj prin care se încălcau în mod flagrant regulamentele în vigoare. De ce ? Simplu. Pentru că FRF și LPF au ajuns să slujească unui singur scop sub Sandu și Dragomir: lăcomiei. Lăcomie de putere și funcții în cazul celor doi și lăcomie de bani în cazul conducătorilor de cluburi de fotbal. Cele două tipuri de lăcomii s-au servit până acum una de alta, iar Dragomir și Sandu au rămas în fruntea fotbalului românesc ca să servească rapacității conducătorilor din fotbal.
Iată însă că, prin decizia TAS care răstoarnă hotărârea CEx al FRF, nu doar Rapidul are de pierdut din punct de vedere financiar, ci și restul cluburilor din Liga I. Pentru că un meci cu Rapidul, una dintre cele mai vechi și mai iubite echipe românești de fotbal, ar fi trezit un interes cu mult mai ridicat din partea iubitorilor de fotbal (și ar fi adus și încasări net superioare) față de unul disputat împotriva Concordiei Chiajna. Să fie acesta începutul sfârșitului pentru relația mutual profitabilă care s-a dezvoltat până acum între conducătorii cluburilor de fotbal și cuplul Dragomir-Mircea Sandu? Este greu de spus, dar atât timp cât cei doi se vor afla în fruntea fotbalului românesc, oricâte decizii ar lua TAS-ul, tot nu se va face dreptate până la capăt.
Cât despre Rapid, decizia TAS îi dă o lovitură financiară formidabilă, dar îi oferă totodată și o șansă extraordinară ca urmare a faptului că este retrogradat în divizia B: să se reclădească pe “curat”, prin fotbal, iar nu pe seama unor aranjamente de culise și a unor tertipuri regulamentare.