Chiar iubim femeile?
Ma gandesc că ar fi bine sa promovam si la nivelul faptelor egalitatea de gen. Situatia ar fi cu totul alta, mai putina discriminare, plată egala pentru aceeași muncă si asa mai departe…
Va propun sa analizam impreuna cateva evolutii statistice aparute in ultimul raport INS, Femeile si barbatii. Parteneriat de munca si viata, editia 2014 coord Silvia Pisica, Lavinia Balteanu, Andreea Cambir, Andoria Ionita.
Daca pe termen scurt pot exista mici dezechilibre, pe termen mediu si lung raportul dintre numarul femeilor si cel al barbatilor este echilibrat. Aceasta este situatia, chiar daca veti spune ca este interesanta si ca nici acum nu s-a răspuns rezonabil la întrebarea legată de simetria creației – la nivel mondial există o echivalență demonstrată pe termen lung între numărul bărbaților și cel al femeilor. Si cifrele va dau dreptate. Acum, ca și în UE, în România există 48,8% barbati și 51,2% femei. Cu 466.000 mai multe femei decat barbati. Echilibrul în ceea ce privește numărul de bărbați și femei se rupe după vârsta de 53 de ani deoarece femeile traiesc mai mult.
Citeşte şi: Salariul mediu creşte pe final de an
Veti vocifera spunand ca femeile amana nasterea primului copil. Da, asa este. Tinerii amână tot mai mult momentul căsătoriei. Și din această cauză, vârsta medie la prima naştere a crescut cu un an in Romania de la 25 de ani la 26 de ani. În cazul a două treimi dintre nascutii vii, varsta mamei este cuprinsa intre 25 si 44 de ani. Îmbucurător, numărul de avorturi a fost de peste 11 ori mai mic în 2013 față de 1990 (85,7 mii avorturi față de 992,3 mii).
Femeile vor spune – da, traim mai mult, dar suntem mai stresate. Peste 80 de ani, doua treimi sunt femei. În medie, femeile au o durată medie a vieţii cu 7 ani mai mare decât bărbaţii. Si asa este, au dreptate, resimt stressul mai puternic. Mortalitatea feminină a avut valori superioare celei masculine în cazul bolilor aparatului circulator şi a bolilor endocrine, de nutriţie şi metabolism.
Invers față de credința populară, numărul divorţurilor din vina soţului continuă să fie mult mai mare decât al celor din vina soţiei (de peste 3 ori mai mare în anul 2013).
Exista o relativa discriminare in ceea ce priveste ocuparea. În anul 2013 rata de activitate a populaţiei în vârstă de muncă a fost de 73,4% in cazul barbatilor comparativ cu 56,3% în cazul femeilor. Cresterea ratei de activitate in randul femeilor la nivelul celei a barbatilor ar aduce beneficii economice si sociale substantiale.
Domeniile medical si educatie sunt aproape acaparate de femei. 69,0% proportia feminina în rândul medicilor, 65,3% din totalul stomatologilor şi 90,1% în totalul farmaciştilor. Ponderea personalului feminin în totalul cadrelor didactice - 75,1% în 2013.
O discriminare ridicata observam in ceea ce priveste structura patronilor din Romania. Numărul femeilor din această categorie este de 2,6 ori mai mic decât cel al bărbaţilor.
O alta discriminare de gen observam in ceea ce priveste distribuirea functiilor in Parlament, Guvern, ministere, administratie publica si functionari superiori – numarul barbatilor este de de 2,2 ori mai mare decât cel al femeilor.
Dar cel mai important poate – daca am iubi femeile – am accepta ca pentru munca egala sa existe venituri egale. Aceasta nu se intampla in multe tari. Intra aici si Romania, unde conform datelor Institutului National de Statistica salariul mediu pe economie este cu 8% mai mic in cazul femeilor fata de cel al bărbaților.
Citeşte şi: Mediul de afaceri are încredere în evoluțiile economice de la anul
Raportul Global Gender Report 2014 (World Economic Forum) arata o proportie de 58% salariu femei raportat la salariu barbati pentru aceleasi conditii de munca. Datele INS arata o discrepanta mult mai mare la pensii - pensia medie lunara pentru limita de varsta pentru femei reprezenta 63% din cea a barbatilor.
Sunt multe solutii in literatura de specialitate si in practica aferenta politicilor publice insa probabil ca cercurile virtuoase cele mai eficace pentru imbunatatirea situatiei femeilor sunt – din nou - investitii mai mari in educatie si sanatate. De exemplu, mai multa educatie in randul femeilor inseamna venituri mai mari, o rata mai mare de ocupare, reducerea saraciei dar si o evolutie favorabila a indicatorilor asociati – reducerea ratei mortalitatii infantile, performante scolare mai bune pentru copii s.a
Ştirile orei
ex:sotia dumitale,angajata la ASF, are un venit lunar peste cei aproximativ 4 miliane de angajati la stat si privat
si a si dat concurs la angajare...