China vrea să trimită prima sondă spaţială pe partea nevăzută a Lunii
China intenționează să aselenizeze pentru prima dată pe partea întunecată a Lunii în 2018, marcând o nouă etapă în ambițiosul său program spațial, a informat agenția Xinhua.
China a lansat această nouă rundă de lucru axată pe explorarea Lunii la aproximativ doi ani după ce a făcut prima aselenizare 'soft' pe Lună de după anul 1976, cu naveta Chang'e-3 și roverul Jade Rabbit.
Navetele spațiale anterioare au văzut până acum partea îndepărtată a Lunii care nu este niciodată vizibilă de pe Pământ, dar nici una nu a aterizat pe ea.
O nouă sondă Chang'e-4 similară cu Chang'e-3, dar care poate transporta o sarcină utilă mai mare, va fi implicată în acest proiect potrivit lui Liu Jizhong, șeful centrului de administrare științifică, tehnologică și militară a exploatării acestei planete, citat de agenția Xinhua.
Naveta va studia condițiile geologice existente pe cealaltă parte a Lunii, a declarat Liu.
Avansarea programului spațial al Chinei a fost o prioritate a liderilor, președintele Xi Jinping cerând ca țara să se impună ca o putere în domeniul spațial. China insistă asupra faptului că programul său spațial are scopuri pacifiste, notează agenția Reuters, citată de Agerpres.
Cu toate acestea, Departamentul Apărării al SUA a evidențiat creșterea capabilităților spațiale ale Chinei, spunând că activitățile urmăresc scopul împiedicării adversarilor săi de a utiliza resursele spațiale în timpul unei crize.
În martie, guvernul chinez a declarat că va deschide programul său de explorare a Lunii către companii mai degrabă decât să se bazeze pur și simplu pe sectorul de stat ca mai înainte, în speranța stimulării descoperirilor tehnologice, mai notează Reuters.