Chinezii îi vor îmbogăți pe crescătorii români de animale
Săptămâna aceasta va avea loc la București vizita oficială a Prim-ministrului Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, care va sosi cu o delegație de nivel înalt de miniștri și oameni de afaceri. Momentul va fi pus în valoare prin organizarea Reuniunii Prim-miniștrilor din Europa Centrală și de Est – China, dar și a Forumului Economic dedicat acestor regiuni, la care vor participa circa 1.000 de oameni de afaceri din România, China și alte state.
Așadar, săptămâna viitoare România va fi sub reflectoarele atenției mondiale, având oportunitatea să-și promoveze o imagine de stat – putere regională, care inspiră relațiile dintre Uniunea Europeană și China, dar și relațiile dintre actorii statali din zonă.
Discuțiile se vor centra mai ales pe identificarea și negocierea proiectelor de cooperare în domenii precum energie, infrastructură, IT, turism și agricultură.
Securitatea alimentară este unul dintre punctele importante pe agenda diplomaţiei economice a Beijingului având în vedere relaxarea politicilor demografice, creşterea veniturilor populaţiei şi suprapopularea din marile centre industriale. Acest lucru reprezintă un mare avantaj pentru România.
Investitorii chinezi deja şi-au anunţat intenţia să cumpere anual de pe piaţa locală 3 milioane de porcine, 3 milioane de ovine şi 500.000 de capete de bovine. Valoarea de piaţă a unui asemenea număr de animale se ridică la 1 miliard de euro.
Pentru a ne face o idee despre ce înseamnă această sumă, trebuie să fim conștienți că exporturile agroalimentare româneşti cumulează în acest moment 4,5 miliarde de euro anual. Așadar, China are intenția de a crește exporturile românești în domeniu cu aproape 25%!
De altfel, potrivit ministerului Agriculturii, interesul Chinei este acela de a stabili în România o bază de export spre economia asiatică. Crescătorii de animale au responsabilitatea de a se organiza și pregăti pentru aceste comenzi, pentru ca țara să aibă capacitatea de a exporta masiv pe piața chineză.
Acest influx de capital străin este binevenit pentru economia în dezvoltare a României, iar relațiile cu China vor oferi numeroase oportunități companiilor românești să se dezvolte și să aibă acces pe o piață de peste 1 miliard de consumatori.
Desigur, au existat până acum și numeroși detractori ai necesității îmbunătățirii relației cu China, persoane care fie au venit cu teorii absurde despre încercarea “Dragonului Roșu” de a rupe Uniunea Europeană, începând cu România. Astfel de aberații, deși din păcate au locul lor pe piața media, nu trebuie să genereze îngrijorări.
De altfel, dacă ne gândim la direcția pe care discuțiile din presă și de la TV au luat-o în ultima vreme, putem observa că există o mașinărie de propagandă care a pornit și care alimentează cu subiecte “de scandal” piața, probabil pentru a acoperi vizibilitatea situației șocante privind terenul de milioane de euro achiziționat de fiica președintelui Traian Băsescu.
Președintele a încercat în ultima vreme să lanseze numeroase subiecte-paravan, precum desecretizarea dosarului Dunărea Operativ sau intenția de respingere a bugetului propus de Parlament. În acest ultim caz, dacă președintele ia decizia de a nu accepta bugetul, atunci consecințele vor fi catastrofale.
Președintele ar determina un blocaj general care ar împiedica indexarea pensiilor, acordarea burselor pentru medicii rezidenți, creșterea salariilor cadrelor didactice debutante, creșterea salariului minim și a venitului minim garantat și creșterea gradului de co-finanțare a fondurilor europene, necesare proiectelor de investiții. Este oare președintele pregătit să-și asume un asemenea accident economic?
În orice caz, cu siguranță ne putem aștepta ca, în perioada vizitei premierului Chinez la București și a evenimentelor importante de săptămâna viitoare, Traian Băsescu să iasă din nou la pupitrul de la Cotroceni pentru a încerca să creeze știri care să acopere lucrurile pozitive care se întâmplă în România.