Chinezii îşi "cumpără" ţară în Europa. Cum vor fi afectaţi românii
Clotilde Narzisi si Luca Soliman au condus timp de 10 ani Caffe Orefici, situata aproape de emblematicul Dom din capitala financiara a Italiei, Milano. Fortati sa vanda afacerea, din cauza taxelor foarte mari, spun ca singura lor speranta este ca business-ul sa incapa in mainile chinezilor. "Sunt singurii care cumpara," a declarat Narzisi (43 ani). "Vrem sa vindem, taxele sunt prea mari, lucram opt ore pe zi pentru stat si doar o ora pentru noi" a adaugat el.
Italia, scoasa la "vanzare"; recesiunea face ravagii. "Asteptam sa ne cumpere chinezii"
Caffe Orefici se afla printre cele 18.000 de anunturi ale companiilor si antreprenorilor din Italia, publicate din februarie anul trecut si pana acum, pe Vendereaicinesi.it (vindem catre chinezi), un site creat pentru ca italienii loviti de a treia recesiune in sase ani sa atraga investitori chinezi.
In timp ce patronii magazinelor isi intorc privirea spre comunitatea locala chineza, cele mai mari companii din tara cauta investitori direct in Asia. Italia a fost cea mai mare tinta a Chinei din Europa, dupa Marea Britanie, anul acesta, cu achizitii transfrontaliere de 3,43 miliarde dolari, potrivit datelor Bloomberg.
Prim-ministrul Matteo Renzi, care trebuie sa reduca serios din a doua cea mai are datorie a Europei, peste doua trilioane de dolari, a invitat investitorii chinezi in iunie, in timpul unei vizite la Beijing, sa cumpere participatii la companiile italiene.
Premierul chinez Li Keqiang va participa la summitul liderilor europeni si asiatici de la Miano, din 16 octombrie.
Achizitiile globale transfrontaliere ale Chinei au ajuns la 54,3 miliarde dolari anul acesta, in crestere cu 35% scrie, Bloomberg. Numarul chinezilor care vor sa investeasca in Italia a fost in crestere anul trecut si trenul continua si in 2014, a declarat Sara Marchetta, partener la firma de avocatura Chiomenti in Beijing.
Piata fashion, cea auto si cea a echipamentelor indusriale reprezinta punctul de interes principal al chinezilor. Retailerul Shenzhen Marisfrolg Fashion Co. Ltd a cumparat in februarie brandul Krizia.
Peste 90 de grupuri chineze, excluzand Hong Kong, aveau participatii la firmele italiene la sfarsitul anului 2013, in crestere cu 20 de procente, potrivit Italy-China Foundation.
"Increderea s-a reintors si a investi aici in Italia convine tuturor pentru ca preturile sunt foarte jos, practic bijuteriile se vand pe alune", a declarat Antimo Cappuccio, partener al Pirola Pennuto Zei & Associati din Shanghai.
"Chinezii cumpara aproape tot, asa ca am incercat sa dau un anunt cat mai convingator", a declarat Marina Cerrato, care in iulie anul trecut si-a vandut afacerea in mai putin de 40 de zile unei familii chineze din Bologna. "Nu am dat-o gratis chiar am obtinut un pret bun pe ea".