Chinezii vor să cumpere anual din România 3 milioane de porci, 3 milioane de oi şi 500.000 de vaci
Chinezii vor să stabilească o bază de export din România de unde să trimită anual către China trei milioane de porci, trei milioane de ovine, 500.000 de bovine, plus cereale, a declarat, joi, Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
'Un element care ar putea avea o importanţă decisivă pentru dezvoltarea agriculturii şi, de ce nu, a mediului rural din România este interesul deosebit al Chinei. Recent, am avut o discuţie cu ambasadorul Chinei în România şi au o sarcină foarte importantă: stabilirea unei bazei de export masiv pe piaţa chineză. Este vorba de măcar trei milioane de porci pe an, trei milioane de ovine pe an, 500.000 de bovine, plus cereale. Într-o primă fază, vor să achiziţioneze în primăvara viitoare 8.000 de bovine pentru reproducţie', a declarat Achim Irimescu, în cadrul mesei rotunde 'Romanian Agribusiness în 2014'.
Secretarul de stat a precizat că România nu are capacitatea de a exporta aceste cantităţi către piaţa chineză, 'dar, având piaţă, dezvolţi producţia şi, în plus, vom reuşi să scăpăm la oferta la preţ redus pentru ovinele şi bovinele din România'.
'Un alt fapt discutat de mine cu cele mai mari firme de construcţii din China, posibilitatea construirii unui sistem de irigaţii modern pentru că toată lumea se gândeşte la sistemul actual, care în opinia unora şi a mea este depăşit. Refacerea sistemului actual presupune energie foarte multă consumată pentru a pompa apa la deal. Nu am inventat noi ideea, este aplicată în Turcia, care construieşte 1.000 de lacuri pe râurile interioare. Cred că acesta ar fi o soluţie extraordinară şi pentru noi. Am discutat-o cu China. Ei au fondurile şi am putea face baraje pe râurile interioare în care să colectezi apă primăvara şi toamna, poţi să cultivi peşte în lacurile respective şi când este nevoie să utilizezi apa prin curgere liberă la irigaţii', a mai spus Irimescu.
BusinessMark, cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, organizează joi masa rotundă 'Romanian Agribusiness în 2014'.
Evenimentul dezbate teme legate de strategia de dezvoltare a agriculturii româneşti în exerciţiul financiar 2014-2020, fondurile mutuale în agricultură, gestionarea riscului în sectorul agricol, accesarea fondurilor europene, PNDR 2014-2020 - simplificare, măsuri, finanţarea şi cofinanţarea agriculturii, plăţile directe şi subvenţiile din agricultură pentru 2014, cadastrarea suprafeţei agricole din România şi aspecte privind liberalizarea vânzării terenurilor către străini începând cu 1 ianuarie 2014.