Ciamba (MAE): Menținerea Marii Britanii în UE, extrem de importantă în raport cu perspectivele proiectului european
Menținerea Marii Britanii în Uniunea Europeană și a unității și integrității pieței unice sunt extrem de importante, inclusiv în raport cu perspectivele proiectului european, a declarat, joi, secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la Consiliul Afaceri Generale (CAG) care a avut loc la Bruxelles, potrivit Agerpres.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) remis AGERPRES, Ciamba a pledat pentru evitarea unei fragmentări în cadrul Uniunii Europene.
"George Ciamba (...) a pledat pentru evitarea unei fragmentări în interiorul UE și a subliniat că menținerea Marii Britanii în UE și a unității și integrității pieței unice sunt extrem de importante, inclusiv în raport cu perspectivele proiectului european. A evidențiat abordarea pro-europeană a României și a reiterat disponibilitatea pentru discuții constructive care să conducă la identificarea de soluții acceptabile pentru toate părțile implicate. De asemenea, a arătat că multe dintre propunerile formulate sunt, în general, convergente cu viziunea și interesele României. Referitor la propunerile privind beneficiile sociale și libertatea de mișcare, a reiterat importanța respectării principiilor fundamentale privind libera circulație a lucrătorilor și asigurarea unui tratament nediscriminatoriu al acestora. Cele mai importante aspecte pentru România vizează propunerile privind mecanismul de salvgardare și indexarea alocațiilor pentru copii", precizează MAE.
În ceea ce privește mecanismul de salvgardare, Ciamba a subliniat, potrivit sursei citate, necesitatea ca acesta "să fie nediscriminatoriu, să se aplice prestațiilor necontributive și să aibă un caracter excepțional, cât mai limitat în timp".
"Oficialul român a arătat că România va urmări ca propunerea de indexare a alocațiilor pentru copii să nu se poată extinde către alte prestații sociale, subliniind importanța unor clarificări suplimentare în discuțiile de la nivelul liderilor europeni. Totodată, aplicarea ambelor mecanisme trebuie să nu se facă retroactiv astfel încât cetățenii care lucrează deja pe piața muncii din respectivul stat membru să nu fie afectați", se arată în comunicatul amintit.
În cadrul CAG, miniștrii europeni au abordat și subiectul migrației, aflat pe agenda viitorului Consiliu European.
"Oficialul român a accentuat necesitatea continuării eforturilor UE de gestionare a migrației, în paralel cu consolidarea securității frontierelor externe ale Uniunii. În context, a apreciat avansarea acțiunii pe dimensiunea externă a migrației și a reiterat importanța continuării implementării Planului de Acțiune UE-Turcia. A menționat, în context, vizita recentă a ministrului pentru afaceri europene turc la București, care a permis un schimb de opinii cu privire la evoluțiile în raport cu problematica migrației. A pledat, totodată, pentru accelerarea implementării măsurilor deja agreate și a reiterat susținerea fermă pentru asigurarea funcționalității spațiului Schengen, prin consolidarea securității frontierelor externe UE", mai arată MAE.
În marja reuniunii CAG, relatează aceeași sursă, secretarul de stat George Ciamba a avut o întrevedere cu omologul britanic, David Lidington, pe teme de actualitate de pe agenda europeană, cu accent pe negocierile privind relația Marii Britanii cu UE.
"Oficialul român a reiterat aspectele de interes pentru România, prezentate inclusiv în sesiunea plenară a Consiliului, cu accent pe propunerile privind beneficiile sociale, insistând asupra importanței unor soluții în baza respectării principiilor fundamentale privind libera circulație", menționează comunicatul ministerului.