Cinci oameni de afaceri, achitaţi într-un dosar de corupţie. Printre ei e şi Corneliu Prunache
Cinci oameni de afaceri, între care şi Corneliu Prunache, trimişi în judecată de DNA pentru neexecutarea unor contracte de pietruire drumuri atribuite de Consiliul Judeţean Vrancea, au fost achitaţi, joi, de Tribunalul Prahova, decizia nefiind definitivă.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, instanţa de fond l-a achitat pe Prunache de sub aspectul săvârşirii infracţiunilor continuate de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În acelaşi dosar au mai fost achitaţi oamenii de afaceri Vasile Mihăiuc, Vasile Graur, Iulian Cristian şi Vasile Bută.
De asemenea, instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată în cadrul procesului penal de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care are calitatea de parte vătămată în dosar, se arată în decizia postată pe portal.
Decizia Tribunalului Prahova poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, la data de 30 septembrie 2010, trimiterea în judecată a cinci administratori de firme pentru neexecutarea unor contracte de pietruire drumuri atribuite de Consiliul Judeţean Vrancea.
Potrivit unui comunicat emis de DNA la acel moment, au fost deferiţi justiţiei Corneliu Prunache, asociat şi administrator la SC Aispa Stars 95 SA, şi Vasile Mihăiuc, asociat şi administrator la SC Utilaj Construct Servici SA, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.
În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Vasile Graur, asociat şi administrator la SC Top Media SRL, şi Iulian Cristian, asociat şi administrator la SC Univers Nord SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi continuată, precum şi Vasile Bută, asociat şi administrator la SC Podgoria Coteşti SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi spălare a banilor, ambele în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în cursul anului 2004, inculpatul Corneliu Prunache a încasat de la CJ Vrancea suma de peste un milion de lei, în cadrul unui contract având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 24,3 km.
În aceeaşi perioadă, inculpatul Vasile Mihăiuc a încasat de la CJ Vrancea suma de 3,3 milioane lei în cadrul unui contract având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 68, 92 km.
Anchetatorii susţin că inculpaţii au ridicat sumele sus menţionate în numerar, fără documente justificative, iar pentru decontarea lucrărilor au întocmit în fals situaţii de lucrări şi facturi care atestau în mod nereal executarea lucrărilor, în vederea înlesnirii efectuării plăţilor nelegale de către reprezentanţii CJ Vrancea.
Procurorii susţin că astfel a fost creată o pagubă bugetului CJ Vrancea egală cu suma primită de cei doi, care au obţinut în acest fel un avantaj patrimonial.
Totodată, Vasile Graur a încasat de la CJ Vrancea suma de peste 375.000 lei, în cadrul unui contract având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 7 km, suma fiind ridicată în întregime în numerar, fără documente justificative şi, cu toate că lucrările nu au fost realizate, inculpatul a facturat lucrările ca şi cum ar fi fost efectuate.
DNA mai susţine că, în aceeaşi perioadă, inculpatul Iulian Cristian a încasat de la CJ Vrancea suma de 350.000 lei în cadrul unui contract având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 4,5 km şi a utilizat-o în alte scopuri, dar a facturat lucrările ca şi cum ar fi fost efectuate.
De asemenea, procurorii arată că inculpatul Vasile Bută a încasat de la consiliu suma de aproximativ 600.000 lei, în cadrul
unui contract de pietruire a drumurilor comunale pe o lungime de 8,3 km şi a utilizat-o în alte scopuri. Anchetatorii au mai constatat că acesta a transferat fără justificare economică suma de 128.000 lei, provenită din infracţiune, către firma administrată de soţia sa, SC Trans Construct SRL, în scopul disimulării operaţiunilor financiare ilicite.
În vederea recuperării prejudiciului cauzat, a fost instituit sechestru asigurător asupra sumei totale de aproape 1,7 milioane lei deţinută de inculpatul Bută şi asupra sumei totale de aproximativ 600.000 lei aparţinând părţii responsabile civilmente SC Podgoria Coteşti SRL.
DNA menţionează că în cazul celorlalte societăţi şi inculpaţi nu au fost identificate lichidităţi şi nici imobile deţinute în proprietate.
Potrivit DNA, cauza se află în legătură cu un dosar în care anterior au fost trimişi în judecată mai mulţi reprezentanţi ai CJ Vrancea, în calitate de autori ai faptelor, dosar având ca obiect legalitatea şi oportunitatea plăţilor în sumă de peste 5,6 milioane lei făcute de CJ pentru lucrări de pietruire a drumurilor comunale, lucrări care s-au făcut doar sporadic, de proastă calitate sau, uneori, chiar deloc.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea, el fiind strămutat la Tribunalul Prahova după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, la data de 27.07.2011, cererea DNA formulată în acest sens.