Cine are cea mai mare creștere la producția industrială din UE?
Răspunsul este unul simplu - România! Prin datele pe care le-a publicat recent, Oficiul European de Statistică (Eurostat) confirmă din nou evoluția economică a României din ultimul an, care depășește media europeană și propulsează țara noastră în topul clasamentului țărilor care se dezvoltă rapid în această perioadă dificilă de criză.
Conform ultimelor informații, România se află pe primul loc în ceea ce privește producția industrială a statelor din Uniunea Europeană, înregistrând în luna iunie o diferență pozitivă de 9,6% față de perioada similară din 2012. Asta în contextul unei creșteri medii modeste de 0,3% în zona euro și de 0,5% la nivelul UE.
De asemenea, în iunie 2013, față de luna precedentă, creșterea producției industriale a fost a doua cea mai mare din UE, de 5,7%, fiind devansată doar de Irlanda (8,7%).
Datele INS susțin aceste statistici, arătând că în primul semestru al acestui an producția industrială a avut o expansiune de 6% comparativ cu perioada similară din 2012, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. Astfel, creșterea a fost cel mai bine resimțită în industria prelucrătoare (+7,5%) și în cea extractivă (+6,2%).
Totodată, doar luând în considerare statisticile pentru luna iunie 2013 putem observa o diferență importantă în ceea ce privește activitatea industriei din România. În comparație cu mai, producția industrială a crescut ca serie brută și ca serie ajustată cu 0,7%, respectiv 5,7%, iar față de iunie 2012, producția a crescut cu 5% ca serie brută și cu 7,6% ca serie ajustată.
Dar acestea nu sunt singurele informații pozitive care vin din partea Institutului Național de Statistică. Evoluția producției din domeniul industrial a avut un impact important asupra PIB-ului, alături de creșterea exporturilor și de producția agricolă record din acest an.
Conform celor mai recente estimări, Produsul Intern Brut al României a urcat în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, cu 0,3%. Astfel, în prima jumătate a anului creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, atât pe serie brută cât și pe serie ajustată sezonier.
Datele vin să susțină revizuirea realizată de BNR săptămâna trecută, care a prognozat creşterea economică din acest an la peste 2%. De asemenea, Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit recent estimările privind dezvoltarea economică la 2% pentru acest an şi la 2,25% pentru anul viitor, plasând țara noastră pe primele locuri din Uniunea Europeană.