Cine câştigă în lupta pentru păduri? Hoţii sau vardiştii?
Informaţia zilei de ieri - preşedintele Klaus Iohannis nu a preluat argumentele companiei austriece în blocarea Codului Silvic, ci argumentele Consiliului Concurenţei. Trecem peste faptul că cele două sunt identice, dar să acceptam că este aşa. Preşedintele merită prezumţia de bună-credinţă, şi o spun fără nici o ironie.
Ar fi interesant de stiut cate ceva despre Consiliul Concurentei. Nu doar ca are angajati care au lucrat pentru compania austriaca. Dar si ca presedintele sau, domnul Bogdan Chiritoiu:
- a fost reconfirmat in functie in martie anul acesta de catre actualul presedinte
- a fost numit in functie, in 2009, de catre fostul presedinte
- anterior, a fost consilier de stat in echipa lui Traian Basescu (!)
Citeşte şi: Pacea S-A ÎNCHEIAT! Klaus Iohannis, atac dur la VICTOR PONTA: "NU mai tolerez aşa ceva"
Asadar, daca presedintele actual nu sustine, de fapt, lobby-ul austriac, el a cazut in capcana lobby-ului venit prin manta Consiliului Concurentei. Adica, acea institutie care, zilele astea, cere UE sa ne spuna daca e ok sau nu sa interzicem exporturile de masa lemnoasa!
O ultima informatie, pentru cei care cred ca o astfel de interzicere este impotriva tratatelor europene: mai intai, Art 36 din TFEU permite derogari pe motive de ordine publica, siguranta publica, protectia sanatatii, si a vietii persoanelor si a animalelor sau de conservare a plantelor, de protejare a bunurilor de patrimoniu national, sau de protectie a proprietatilor industriale sau comerciale.
De curiozitate, stiti ce tara interzice, in baza acestor prevederi, exportul de masa lemnoasa, dintre statele UE? Austria.
In concluzie, avem urmatoarea situatie - un Guvern si o majoritate parlamentara care vor limitarea exploatarilor si a exceselor unei companii care are pozitie dominanta in Romania; un Presedinte care, initial, a preluat din argumentele companiei austriece, pe filiera Consiliului Concurentei (institutie esentiala in angrenajul de putere al fostului regim, acum aflata in cautarea unei noi epoci de glorie); si un lobby foarte agresiv venit din partea unor structuri care cauta sa isi conserve pozitiile dominante de exploatare in Romania, alaturi de multe altele (cum sunt cele din sanatate, energie, retrocedari, rambursari de TVA samd).
Citeşte şi: Codul silvic va intra săptămâna viitoare în dezbatere în Parlament
Cum procedam?
Discutia nu este despre Victor Ponta sau Klaus Iohannis. Nu este despre cine a manipulat pe cine, despre cine castiga din niste proteste...
Este despre ce vrea sa faca majoritatea (formata din suma celor care ii sustin pe ambii - cum spuneam, la inceputul anului - aceasta majoritate este una exceptionala, niciodata Romania nefiind condusa cu atat de multa legitimitate, precum este suma legitimitatilor Presedintelui si Premierului) cu resursele pe care Romania le are la dispozitie.
Le iroseste ca in perioada 2004-2012 sau se adapteaza la o situatie in care cei care trebuie sa dicteze sunt "vardistii", si nu hotii?
Dan Sultanescu este analist politic, www.infopolitic.ro
Ştirile orei
cum procedam noi la PSD:atragem atentia catre Iohannis,facem scandal,iar intre timp ne votam pensii nesimtite si modificam Codul Penal si Legea ANI
Dan Sultanescu este consilier al Dlui Ponta
asa procedeaza el de foame,o spun fara ironie
Ioan Adam, consilierul premierului Ponta: "Dacă scot banii ăștia Schweighoferii ăștia, măcar 200.000 de euro"
Ioan Adam, consilierul premierului Ponta: "Și 500.000 de euro să pună sau 200.000 de euro, numai să pună ceva"
Ioan Adam, consilierul premierului Ponta: "Eu sunt de acord, dar Schweighofer aici pare serios"
Ioan Adam, consilierul premierului Ponta: "Nu faceți scandal între tabere! Asta cu Schweighofer o putem bate în cuie. Dă avans!"