Cine cu cine lupta in politica romaneasca
Cateva constatari legate de preocuparile liderilor politici actuali, suficient de clare, de elocvente in legatura cu prioritatile fiecaruia.
- Traian Basescu se lupta cu Victor Ponta. Blocheaza bugetul, chiar daca asta inseamna blocarea maririi de salarii pentru medicii rezidenti si pentru profesorii debutanti, sau punerea in aplicare a cresterii pensiilor si a salariului minim. Boicoteaza mediatizarea contactelor externe, chiar daca asta ar putea avea efect in economie. Blocheaza memorandumul cu Rompetrol, chiar daca asta inseamna blocarea unor miliarde de dolari intrate la buget, ca taxe si impozite, precum si periclitarea a vreo mie de locuri de munca. Blocheaza orice, inclusiv acea ordonanta care limita indemnizatiile nesimtite, si se revine la situatia impusa de Boc, in ianuarie 2012, cand s-au eliminat restrictiile pentru indemnizatii pentru membrii in consiliile de administratie ale companiilor de stat. In schimb, il prefera pe Antonescu pentru turul doi, ii face ochi dulci, si arata poporului cum se lupta el cu Victor Ponta, descris in ochii publicului PDL ca inamic public.
- Victor Ponta se lupta cu Traian Basescu. Ii cere sa nu-i blocheze bugetul, vrea comisii de ancheta in legatura cu controversele cazului Calarasi, ii contesta deciziile si anunta ca, daca Traian Basescu ar reveni la butoane, ar merge tot pe modelul taierii de salarii si pensii, ca in 2010, asa cum insusi presedintele a recunoscut. In acest front, incearca sa il tina de partea sa pe Crin Antonescu, colegul sau de USL, cel cu care a sustinut ani de zile aceasa batalie politica. Si face aceste lucruri in paralel cu sustinerea proiectelor guvernamentale, care produc rezultate in economie si care inseamna posibile vesti bune pentru sustinatorii USL. Intr-un fel, Victor Ponta a pus in paranteze discursul exclusiv constructiv cu care impresiona la inceput de an, cand parea ca nu mai e deloc interesat de dispute cu Traian Basescu si revine in arena politica, fortat cumva atat de reactivarea presedintelui, cat si de pasivitatea recenta a colegului de USL.
- Crin Antonescu pare ca nu este foarte hotarat cu cine sa se lupte. Ultimele declaratii sugereaza ca, macar in teorie, nu a abandonat frontul anti-Basescu. In fapte, insa, publicul constata ca numarul de atacuri la adresa colegului de USL, Victor Ponta, este de vreo patru ori mai mare decat numarul de atacuri la adresa lui Traian Basescu. De asemenea, voit sau nu, de vreo sase-sapte ori in ultimele luni, Crin Antonescu i-a dat dreptate lui Traian Basescu in disputa acestuia cu Victor Ponta, conturand impresii confuze sustinatorilor sai. Pana la urma, asumarea sau nu a disputei cu regimul Basescu este usor de facut, iar eliminarea dubiilor poate fi facuta la fel de usor. Depinde de intentiile reale ale presedintelui liberal, iar acestea se vor vedea in perioada urmatoare. Inamicul public al USL este clar, iar intretinerea confuziei nu va produce beneficii electorale, ci dimpotriva. Zona de atragere de nou electorat, alaturi de cel al USL, nu este ograda adversarului, ci zona publicului mai putin partizan, care ar vrea proiecte noi, depasirea vechilor batalii, constructie si atitudine pozitiva pentru viitor.
- In aceasta descriere, a liderilor, lipseste atitudinea liderului PDL. Fie pentru ca nu este foarte clar cine este acesta, fie pentru ca iesirile publice ale vocilor din PDL nu sunt inca suficient de clare. Strict teoretic, ele ar trebui sa se ralieze demersurilor prezidentiale si sa isi canalizeze efortul anti-Guvern si anti-USL. Pentru moment, insa, frontul anti-Guvern este mai degraba intretinut de lideri din afara PDL. Fostii aliati ai presedintelui prefera o strategie in care ar redeveni un partid-balama, care sa conteze in toate jocurile politice viitoare, dar care sa nu mai emita pretentii in a furniza candidatul la presedintie sau primul-ministru…
Se vor trage concluzii, in scurt timp, cu privire la acest an politic. In care se va vedea cine si-a facut treaba si cine nu, cine a dus la bun sfarsit proiectele pe care si le-a asumat la inceputul anului si cine nu.
Singurul lucru pe care il putem constata pana atunci este ca, desi pe plan economic lucrurile incep sa se clarifice (Standard & Poor’s, The Economist, Financial Times constata directia buna, iar Eurostat noteaza cresterea economica, bazata nu doar pe agricultura, ci si pe industrie si fonduri europene), in plan politic ele se complica.
Axa politica principala este formata din tabara guvernamentala si tabara prezidentala, cu Victor Ponta si, respectiv, Traian Basescu drept personaje principale. Restul (partide, lideri, voci) nu este prea clar cum se pozitioneaza.
Asa cum constata Crin Antonescu, “Traian Basescu profita de lipsa de minte a unora” pentru a introduce dispersie in frontul uselist. Ramane de vazut ce efecte va produce lipsa de minte…
Dan Sultanescu este analist politic, director executiv al Fundatiei Multimedia pentru democratie locala
Ştirile orei
Aoleu , ca dastepti mai sunteti matale , oamenii de stanga ( si cei mai cinstiti , dupe cum bine a zis dr. Victor Viorel Ponta ) .
SERIOS ?
EU STIU CA CONSILIERUL LUI VICTOR PONTA, E CREO RUSINE SA SE RECOMANDE ASA ?
am ajuns la "a blocat memorandumul"...
Basescu a contestat la CC legea de aprobare...
Stiam ca autorul e consilier al Primului ministru...
Nu stiam insa ,ca "ne ia pe toti de prosti.".
treaba lui,banii lui...deontologia lui...