Cine dă locuri de muncă
Cu ocazia sărbătorii de Sf. Ilie, preşedintele Traian Băsescu a participat la târgul de la Costeşti, în judeţul Argeş. Şeful statului nu a ratat ocazia de a-l ataca pe premierul Ponta, invocând că cel care ar trebui să ofere locuri este primul ministru.
Astfel, conform relatărilor presei, o localnică i-a cerut lui Traian Băsescu locuri de muncă. "A zis primul-ministru că investeşte zece miliarde de Euro anul ăsta. Deci, o să fie locuri de muncă... după el. Cum vine pe aici, îi cereţi locuri de muncă, că el dă", i-a spus preşedintele Băsescu.
Retorica preşedintelui Băsescu este proba elocventă a fariseismului său. Şeful statului nu poate accepta ideea că, pentru prima data dupa 4-5 ani, la Palatul Victoria există un premier şi o echipă guvernamentală care îşi văd de treabă şi adoptă acele măsuri şi politici menite să scoată România din criză. După eşecul răsunător al guvernelor PDL, care a fost de altfel aspru sancţionat de către electorat în decembrie 2012, Guvernul Ponta a reuşit să reînscrie România pe un trend ascendent – a fost obţinută stabilitatea macroeconomică, a fost înregistrată a treia creştere economică din spaţiul UE, au fost deblocate toate programele europene a căror finanţare a fost stopată anterior de CE din cauza corupţiei din mandatele premierilor Boc şi Ungureanu, iar fluxul investiţional din România este într-o creştere substanţială, în contextul în care efectele recesiunii se resimt încă în toată Europa.
Toate aceste sunt realizări concrete care vorbesc despre reuşitele guvernării USL. Or, abordarea lui Traian Băsescu, prin încercarea de a-l defăima pe Victor Ponta şi prin luarea în derâdere a Planului de Investiţii sunt tertipuri care arată invidia şefului statului faţă de performanţele înregistrate de guvernarea USL.
Datele guvernării sunt foarte clare. În timp ce sub mandatele PDL românii au fost împovăraţi cu măsuri de austeritate, taxe şi impozite suplimentare, tăieri de pensii şi salarii, Guvernul Ponta a mizat pe un plan echilibrat de revigorare economică, etapizat şi care plasează în centru cetăţenii. Astfel, pensiile şi salariile au fost indexate, nu au mai fost introduse biruri noi, iar măsurile de austeritate au fost înlocuite cu o disciplină bugetară strictă.
În acest context, rezultatele economice nu întârzie să apară. Astfel, în timp ce în timpul guvernărilor PDL măsurile severe e austeritate aplicate fără noimă au dus la pierderea a peste 700.000 de locuri de muncă, Guvernul Ponta a reuşit să inverseze trendul, politicile adoptate generând peste 90.000 de noi locuri de muncă.
Prin urmare, şefului statului nu are legitimitatea de a se pronunţa pe măsurile macroeconomice. În calitate de executanţi ai „viziunii” prezidenţiale privind economia, Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu au golit buzunarele românilor. Tentativele actuale ale lui Traian Băsescu de a se amesteca în prerogativele lui Victor Ponta trădează vechile sale reflexe, când dădea ordine primilor miniştri.
Din fericire, situaţia actuală este radical schimbată. Planul de Investiţii asumat de Cabinetul Ponta îşi arată eficienţa. România este atractivă pentru investitori, iar locurile de muncă despre care Traian Băsescu vorbeşte în batjocură se concretizează. Investiţii precum Daimler, Bosch, DeLonghi, ZTE, Huawei sunt doar câteva din poveştile de succes ale guvernării USL.