Cine laudă Justiția română pentru soluționarea cazului Becali?
Vestea sentinței în dosarul schimbului de terenuri cu MApN a avut ecouri în toată lumea, fiind preluată de agenţiile de presă Reuters, AFP şi AP.
Gigi Becali a adus un prejudiciu cuantificabil statului român. Justiția și-a spus cuvântul în acest sens, iar opinia publică a fost informată asupra prejudiciului exact cauzat de latifundiarul din Pipera: 892.758 $. Dar acesta pare chiar mic în comparație cu un altul, mult mai greu de circumscris în orice valută. În primul rând, cazul Becali aduce un prejudiciu de imagine Justiției române.
Ne putem întreba în ce măsură se poate sustrage judecății un inculpat și în ce măsură se mai pot recupera daunele când cercetarea judiciară și procesul se întind pe perioade atât de întinse. Dacă ar fi să-i imputăm lui Gigi Becali o culpă morală, fiecare an din cei 15 necesari încheierii acestui proces poate fi considerat un prejudiciu adus mecanismului judiciar. La aceasta se adaugă și prejudiciul de imagine adus statului român, care și-a văzut compromis un ministru și un general de armată și fost șef de stat major.
Dar dincolo de aceste daune și prejudicii, trebuie și merită deopotrivă subliniat că ducerea la bun sfârșit a acestui anevoios proces este și o reușită notabilă a Justiției, percepută ca atare în plan extern, unde presa internațională a semnalat la unison că România încearcă să demonstreze că poate învinge corupţia la nivel înalt. Vestea sentinței în dosarul schimbului de terenuri cu MApN a avut ecouri în toată lumea, fiind preluată de agenţiile de presă Reuters, AFP şi AP.
Acolo unde noi ne facem mea culpa că au fost nevoie de 15 ani pentru o judecată decisivă, observatorii străini au văzut meritul Justiției române, adică partea plină a paharului. Nici măcar trecerea timpului nu a împiedicat justiția românească să facă dreptate, au afirmat observatorii internaționali. Nici funcția, în cazul ministrului și generalului, nici banii, în cazul latifundiarului din Pipera, nu au putut până la urmă bloca angrenajul Justiției în România. Această triplă condamnare pare să fi rupt tradiția urâtă prin care „mulţi dintre oficialii români condamnaţi în ultimii ani au primit pedepse cu suspendare”, conchide Reuters.