Cine mai conduce PNL?
După ce a provocat cea mai gravă criză din istoria Uniunii Social Liberale, Sorin Roșca Stănescu părea să fi intrat într-o zodie mai puțin conflictuală la adresa partenerilor de coaliție. Orice iluzii au fost însă risipite vineri, când, senatorul liberal a făcut noi declarații războinice la adresa liderilor PSD.
Astfel, într-o postare pe blogul personal, Roșca Stănescu susţine că disputa privind Codul de procedură penală este "un fruct al coabitării" şi îl acuză pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, că încearcă, prin încălcarea Regulamentului, să readucă acest subiect în discuţiile plenului. Ba mai mult, de parcă partidul din care face parte nu ar fi membru al USL, senatorul liberal acuză Uniunea că a "sacrificat independenţa justiţiei” de dragul coabitării cu președintele Băsescu și cere renunțarea la acest pact.
Criticile virulente pe care le formulează senatorul liberal îi pun pe liberali și pe președintele lor într-o situație extrem de delicată.
După ce Uniunea a făcut eforturi majore pentru a reinstaura unitatea de acțiune și de mesaj și a demonstra că este încă o construcție politică solidă, capabilă să ducă până la capăt mandatul acordat de către alegători, iată că, din nou, un membru PNL iese indisciplinat din front. Iar problema este cu atât mai serioasă cu cât avem de-a face cu o recidivă, din partea unui parlamentar care este cunoscut a-i fi apropiat lui Crin Antonescu.
Atacul pe care acesta îl lansează reprezintă în aceste condiții mai mult decât un gest provocator la adresa liderilor PSD și o încălcare flagrantă a principiilor codului etic al Uniunii, de care a fost nevoie tocmai pentru ca USL să aibă la dispoziție mecanisme clare de sancționare a unor asemenea ieșiri indisciplinate. Comentariile pe care Sorin Roșca Stănescu le face pe blog devin un afront la adresa lui Crin Antonescu.
Recidiva senatorului liberal reprezintă o dovadă incontestabilă a faptului că președintele PNL este în continuare lipsit de autoritate asupra propriului partid. Iar incapacitatea sa de a-și aduce la ordine proprii subordonați are un efect devastator asupra profilului prezidențial al lui Crin Antonescu.
Mai mult, în condițiile în care șansele lui Crin Antonescu de a deveni președintele României depind de disponibilitatea PSD de a-l sprijini în bătălia pentru Cotroceni și ar fi practic nule în eventualitatea unei dezintegrări a Uniunii, atacul lui Sorin Roșca Stănescu vine în contradicție flagrantă cu interesele șefului său ierarhic.
Acest atac naște întrebarea legitimă dacă nu cumva Crin Antonescu mai conduce doar formal PNL. Ca urmare, președintele liberal are nevoie urgentă să demonstreze contrariul, sancționându-l cu fermitate (dacă va fi capabil) pe Sorin Roșca Stănescu.