Cine mai îngroaşă rândurilor demisionarilor din PNL
Miercuri este ziua cea mare pentru viitorul politic al “omului cu tricourile antiBăsescu”, senatorul PNL Ioan Ghișe, care a anunțat că intenționează să demisioneze din rândurile liberalilor pentru a candida ca independent la alegerile prezidențiale din toamnă.
Planul lui Ghișe este să strângă semnături pentru candidatura sa de protest, încercând să demonstreze astfel că se opune cu fermitate fuziunii dintre PNL și PDL, strategie pe care o consideră “inacceptabilă”, dar și deciziei partidului de a-l nominaliza pe Klaus Iohannis, “un om care acum doi ani nu era membru de partid”, drept prezidențiabil.
Argumentele lui Ghișe se bazează mai ales pe trecutul zbuciumat dintre PNL și PDL, care a fost marcat de conflictul privind măsurile dure de austeritate aplicate de Traian Băsescu și Guvernarea Boc. După ce oamenii Președintelui au tăiat pensiile și salariile și au crescut taxele (TVA cu 5%), o alianță strânsă, ba mai mult, o fuziune între PNL și PDL pare a fi o creație beletristică. Din nefericire pentru fanii USL, care au simțit pe pielea lor ce a însemnat o guvernare democrat-liberală, se pare că planul va fi pus în aplicare având la bază mai ales scuza privind “susținerea candidatului unic de dreapta la prezidențiale”.
Ghișe, care a fost cea mai puternică voce din PNL din timpul scandalului creat de CCR prin anularea deciziei românilor de a-l demite pe Traian Băsescu în 2012, a menționat că primește zilnic zeci de mesaje de la persoane care îl îndeamnă să candideze. Fiind un actor important în timpul în care activa Uniunea Social Liberală, Ioan Ghișe nu este primul senator care a decis să plece in PNL pentru a încerca o continuare a fostei alianțe cu social-democrații. În aceeași postură se află și fostul președinte al liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu, care a plecat din partid și a creat PLR (Partidul Liberal Reformator).
Gestul lui Ghișe nu a rămas fără replică din partea liderilor din partid. Colegul său din Senat, Crin Antonescu, un om pe care Ghișe l-a susținut cât timp a fost la conducerea PNL, a comentat că plecarea reprezintă o pierdere pentru partid, în condițiile în care “omul cu tricoul” este un om onest, “în felul lui”, care are “sinceritatea propriilor convingeri”. Antonescu a subliniat că există diferențe de opinie în ceea ce privește trecerea liberalilor la PPE și, cel mai probabil, există o viziune diferită și în ceea ce privește relația cu Traian Băsesu, în condițiile în care influența acestuia a determinat ruperea USL.
În context, și actualul președinte al partidului, Klaus Iohannis, a avut o reacție seacă la anunțul plecării lui Ghișe, acesta considerând că motivele supărării acestuia sunt doar temporare. Interesant este totuși că, pentru a compensa această declarație călduță, un atac dur a venit din partea lui vicepreședintelui PNL, Ciprian Dobre, care a spus că șansele lui Ghișe la prezidențiale sunt “vecine cu desenele animate”, iar plecarea demonstrează faptul că interesul personal este mai presus celui de partid.
Rămâne de văzut dacă o nouă candidatură independentă va schimba cu ceva cursul alegerilor, sau dacă Traian Băsescu a avut dreptate când a spus că în acest moment de pe partea dreaptă a politicii dâmbovițene sunt propuși la Președinție “o armată de nulități” – Monica Macovei, Ioan Ghișe, Viorel Cataramă, MRU, Cătălin Predoiu, Klaus Iohannis, Crin Antonescu și mulți alții.
Ştirile orei
este omul cu tricoul
e un barbat adevarat,securist cu patalama,ca Ponta cu doctoratul..
e de bine,tara va fi reprezentata minunat in lume
are un defect mic...i se poate asocia numele cu Tise,Fise sau chiar Pise