Cine mai pleacă din PNL-ul băsist
Există şi liberali care au avut decenţa să se împotrivească unor decizii care nu fac altceva decât să distrugă aproape un secol şi jumătate de liberalism românesc într-un mod pe care nici comuniştii nu l-au reuşit.
De două luni încoace, Partidul Naţional Liberal se află într-o activitate febrilă, liberalii reuşind în repetate rânduri să surprindă neplăcut opinia publică din România. Totul a început după europarlamentare, când în a doua zi după alegeri, susţinătorii dar şi o mare parte din membrii PNL au aflat stupefiaţi că zvonurile existente pe piaţa de câteva luni erau reale şi că partidul condus de Crin Antonescu finalizase negocierea mutării de la ALDE la PPE. De atunci, PNL-ul a intrat în negocieri cu PDL-ul, intenţia fiind aceea de a realiza fie o alianţă între cele două partide, fie o fuziune. De asemenea, între timp a avut loc şi Congresul PNL, care a confirmat în mare parte deciziile luate de conducerea liberală din ce în ce mai apropiată de dreapta patronată mai mult sau mai puţin deschis de Traian Băsescu.
Există însă şi liberali care au avut decenţa să se împotrivească unor decizii care nu fac altceva decât să distrugă aproape un secol şi jumătate de liberalism românesc într-un mod pe care nici comuniştii nu l-au reuşit. De exemplu, miercuri, 12 deputaţi PNL şi-au asumat în plenul Parlamentului demisia din partid, Nicolae Alexandri, Graţiela Gavrilescu, Viorel Palașcă, Ioan Cupă, Andrei Gerea, Sorin Teju, Ioan Viorel Teodorescu, Mihai Stănişoară, Daniel Chiţoiu, Nicu Marcu, Gheorghe Mirel Taloş şi Radu Stroe urmând să activeze ca independenţi. Cei doisprezece îşi anunţaseră deja intenţia de a părăsi PNL-ul şi de a se alătura lui Călin Popescu-Tăriceanu, care zilele acestea pune bazele unui partid care să fie loial valorilor liberale autentice şi care să nu fie condus de interesele de moment ale liderilor săi.
Citeşte şi: Norica Nicolai nu merge la PPE: Îmi asum riscul de a fi EXCLUSĂ din PNL
În acest context, un alt anunţ îngrijorător pentru actuala conducere a liberalilor a venit din partea Noricăi Nicolai, care a declarat că ea se va afilia grupului ALDE. Încercând să clarifice situaţia în care se află, ea a declarat următoarele: "Sigur, este o decizie personală, dar şi afilierea PNL la Partidul Popular European a fost o decizie personală"
Încă de la anunţul iniţial făcut de Crin Antonescu pe 27 mai, doamna Nicolai a avut curajul să înnoate împotriva curentului, criticând atât decizia părăsirii ALDE cât şi modul netransparent în care aceasta a fost luată de Crin Antonescu şi ai săi. Eurodeputatul a militat pentru rămânerea în ALDE inclusv înainte de congresul PNL de săptămâna trecută, când însuşi Crin Antonescu a atacat-o de la tribună.
Poziţia Noricăi Nicolai este de asemenea semnificativă având în vedere faptul că ea l-a sprijinit în general pe Crin Antonescu şi rămâne unul din cei mai respectaţi şi credibili lideri ai PNL. Decizia de a se afilia grupului ALDE reprezintă astfel un gest de curaj din partea eurodeputatei PNL, mai ales dacă avem în vedere tendinţele din ce în ce mai autocratice ale actualei conduceri a partidului. De fapt, chiar domna Nicolai a recunoscut că este posibil să fie exclusă.
Desigur, un asemenea gest extrem de probabil va reprezenta o greşeală din partea conducerii liberale, din moment ce ar reprezenta o recunoaştere a modului în care partidul se comportă în raport cu cei care nu urmează linia trasată de la centru. În schimb, excluderea Noricăi Nicolai din PNL ar putea fi semnalul pentru un nou val de plecări, care înainte de alegeri s-ar putea dovedi fatal pentru un partid care şi-a înşelat atât de tare susţinătorii.