Cine sunt cei patru extremişti maghiari cu interdicţie de intrare în România
Patru membri ai unor partide extremiste maghiare nu au voie să intre pe teritoriul României timp de un an. Printre ei, un deputat Jobbik, dar şi un lider al Noii Gărzi din Ardeal, pentru care s-a cerut instanţei declararea ca indezirabil. Ministerul de Interne susţine că toţi patru fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naționalist-extremistă.
Autoritaţile vor ca şeful Gărzii Maghiare din Ardeal, Mikola Bela, să fie declarat indezirabil pe teritoriul României. Solicitarea se va judeca joi la Curtea de Apel. El este acuzat că a avut manifestări xenofobe, antisemite şi că a desfăşurat activităţi împotriva ordinii constituţionale. Potrivit presei, Mikola Bela locuieşte în Târgu Mureş de trei ani şi ar mai avea drept de şedere încă doi. A devenit cunoscut mai ales în ultima perioadă pentru mesajele şi declaraţiile sale de susţinere a autonomiei Ţinutului Secuiesc.
Pe lista celor care nu mai au voie să intre în ţară timp de un an este şi Szavay Istvan, membru Jobbik şi deputat în Parlamentul ungar. Are 33 de ani, este profesor de istorie şi politolog.
György Gyula Zagyva are 37 de ani, este parlamentar Jobbik, membru al Mișcării de Tineret din cele 64 de Comitate și fost lider al acestei mișcări. Acesta este cunoscut și în alte țări din Europa pentru declarațiile și acțiunile sale extremiste. Spre exemplu, în anul 2009, Serbia i-a interzis accesul pentru doi ani de zile pe teritoriul său, pentru acțiunile xenofobe desfășurate într-o provincie sârbă în care locuiește o comunitate de maghiari.
În țară nu mai are voie sa intre nici Zsolt Tyirityán. Acesta este membru și fondator al mișcării Oastea Haiducilor. Și el s-a facut remarcat din cauza declarațiilor sale extremiste. Potrivit presei de la Budapesta, în 2012, de Ziua Națională a Ungariei, acesta a afirmat că în Ungaria se duce un război rasist. Discursul său a șocat opinia publică ungară și chiar pe cea internațională.
Ministerul de Interne spune că decizille în cazul celor patru sunt justificate. „Referitor la aceste persoane există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naționalist-extremistă ce constituie riscuri la adresa securităţii naţionale a României”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne. „Autoritățile române sunt hotărâte să aplice cu fermitate legislația în vigoare în toate cazurile în care cetățenii altor state, prin declarații publice sau orice alte activități, încalcă în mod direct sau instigă la nerespectarea Constituției și a legilor țării”, a spus Monica Dajbog, potrivit digi24.ro.