Cineva să-l oprească pe Funeriu!
În loc să ofere învățământului românesc premise sănătoase de revigorare, mandatul lui Daniel Funeriu la Ministerul Educației a provocat adâncirea haosului din sistem.
Cred că mulți dintre noi ne-am convins că, uneori, pur şi simplu nu are rost să cauți în declarațiile și luările de poziție ale unora dintre politicienii de pe la noi vreo urmă de logică sau de bun simț. Și ne-am resemnat într-o oarecare măsură, considerând că într-o ţară care mai respiră prin ungherele politice un balcanism retrograd, decenţa va rămâne o marfă rară până când tinerii educaţi prin străinătăţuri vor veni acasă pentru a lua taurul de coarne.
Iată însă că ceea ce s-a dovedit a fi în multe cazuri adevărat - și există numeroase exemple de politicieni tineri, care fac cinste generației lor - nu se confirmă în anumite situaţii. Este şi cazul lui Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, cu studii în afara ţării, un personaj de la care au existat așteptări, aflându-se la un moment dat într-o postură din care putea face foarte de mult bine României.
Însă, în loc să ofere învățământului românesc premise sănătoase de revigorare, mandatul lui Daniel Funeriu la Ministerul Educației a provocat adâncirea haosului din sistem. Măsurile de reformă pe care le-a aplicat i-au bulversat pe profesori, elevi și părinți deopotrivă și au generat scandaluri uriașe, care au adus școala românească într-o degringoladă fără precedent.
Iar această degringoladă s-a resimțit cel mai acut în rezultatele obținute de elevi la examenele naționale. Spre exemplu, la Capacitate, după ce reformele lui Funeriu au început să își producă efectul, promovabilitatea a scăzut, în 2012, la 66%.
Sistemul pare însă ușor-ușor să își revină la normal iar, împreună cu el, și rezultatele copiilor au început să se îmbunătățească. Cea mai bună dovadă în acest sens este creșterea de 10 procente a numărului elevilor de clasa a VIII-a care au fost declarați admiși în acest an la Capacitate. Numai că acest lucru îl nemulțumește peste poate pe fostul ministru, a cărui incompetență este astfel dovedită pe de-a întregul.
În loc însă să dea dovadă de un minim bun simț și să se retragă elegant într-un colț, Daniel Funeriu s-a găsit să acuze Ministerul Educației că ar fi falsificat rezultatele chipurile pentru că nu ar fi picat suficient de mulți elevi. De parcă Daniel Funeriu i-ar fi evaluat personal pe toți cei care au susținut anul acesta Capacitatea și știa mai bine decât oricine cât merita fiecare elev și câți ar fi trebuit să promoveze!
Culmea este însă că, în perioada mandatului său în fruntea Ministerului Educației, lui Daniel Funeriu i se păreau perfect în regulă procente de promovabilitate de peste 80% la același examen de Capacitate. Pe vremea aceea nu l-am auzit vreodată pe actualul consilier prezidențial cerând subiecte mai grele la examenele naționale, fiindcă n-au picat suficient de mulți elevi.
De unde se vede treaba că nu rezultatele în sine îl deranjează pe fostul ministru al Educației, ci faptul că nu mai este în postura de a-și aroga meritele pentru ele.
Ştirile orei
Iar revenirea la normal de acum nu insemna decat reaparitia fraudei (asta o fi normalul nostru, in viziunea autoarei ??). In rest, a incercat sa faca putina ordine in domeniul universitatilor private, unele simple fabrici de diplome contra bani - ceea ce este iarasi un lucru bun.
Pe total, un punct de vedere cu totul discutabil al autoarei - si un articol neavenit .
esti o admiratoare a lui Cacarau si Cacabun(plagiatorul) si crezi in valorile socialismului? cred ca te-ai nascut cam tarziu, erai o buna propagandista pe timpul lui Ceausescu!
Nu este cazul sa-ti spun ca Funeriu a deranjat profund modul de fraudare al examenelor(la toate nivelurile)si a adus o mare paguba in bugetul celor care aranjau apele in invatamint-normal sa fie injurat(dar nu inteleg de ce si unii ca tine,mai tineri si neinteresati in manevrele ce se fac acolo,il vad ca pe dusmanul lor-din prostie,invidie sau,posibil,rubedenii afectate?)-insa ,daca ai un minimum de bun-simt si logica,ar trebui sa stii ca efectele unei reforme nu sint vizibile,pe deplin,decit dupa citiva ani de la aplicarea ei si fara sa se mai umble,in fiecare an,la ea-in punctele esentiale(cum tot o freaca astia pe care-i tot lingi la...ochiul maro)!
Hai ça mi-e,deja,sila sa scriu unei idioate cu gura mare(adica tu,panarama)si as dori sa te mai vad pe aici,cu un articol,abia dupa ce ai lucrat intr-o echipa condusa de un detinator al premiului PULITZER-ceva echivalent,deci,cu premiul NOBEL pe care l-a primit seful echipei de cercetare in care a lucrat Funeriu(ales-nu ajuns acolo pe pile,cum tare cred c-ai ajuns tu,dind din buze la greu!)! DIN PACATE-PTR. TINE-NU VEI AJUNGE IN SITUATIA ASTA NICIODATA-TOT O PROASTA ANONIMA VEI CRAPA(DE INVIDIE,PROSTIE SI PARANOIA)!