Ciolacu: Avem o perioadă intensă în cadrul procesului de aderare la OCDE

| 25 sep, 18:55

România a avut o evoluţie pozitivă în ceea ce priveşte procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi va menţine acest ritm, a declarat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu.

 

Prim-ministrul a prezidat cea de-a treia reuniune din acest an a Comitetului Naţional pentru Aderarea României la OCDE. Au participat reprezentanţii tuturor instituţiilor de resort implicate în procesul de aderare.
Discuţiile au avut ca obiectiv coordonarea eforturilor instituţionale necesare pentru avansarea procesului de aderare a României la OCDE, cu accent asupra evoluţiilor anticipate în semestrul II 2024 şi începutul 2025. Au fost trecute în revistă stadiul procesului de aderare din perspectiva progreselor din ultima perioadă şi a priorităţilor pe termen scurt, se arată într-un comunicat al Guvernului transmis AGERPRES.
Marcel Ciolacu a punctat principalele evoluţii din proces, amintind că, în urma evaluărilor susţinute în cadrul Comitetelor OCDE, România a reuşit să obţină până la acest moment cinci avize formale din cele 26 prevăzute, în cadrul Comitetului pentru Concurenţă, Comitetului pentru Politica de Dezvoltare Regională, Comitetului pentru Industria Siderurgică, Comitetului pentru Construcţiile Navale şi Comitetului Înalţilor Funcţionari pentru Buget.
El a solicitat instituţiilor cu atribuţii să menţină în atenţie cele peste 20 de evaluări programate până la finalul anului în domenii precum protecţia consumatorilor, afaceri sociale, comerţ, agricultură, investiţii, politici digitale, conduita responsabilă în afaceri, educaţie, politici de reglementare, pescuit, pensii private, sănătate.
Membrii comitetului au făcut şi o trecere în revistă a recomandărilor prioritare primite de România în cadrul primei runde de evaluări susţinute în unele Comitete OCDE, în domenii precum: mediu, deşeuri, guvernanţă publică, guvernanţă corporativă, conduita responsabilă în afaceri, pensii private, impozitare. Pentru îndeplinirea acestora sunt avute în vedere întărirea coordonării interinstituţionale, axarea eforturilor pe recomandările cu potenţial legislativ sau normativ, respectiv clarificarea aşteptărilor de aliniere la standardele organizaţiei, prin interacţiunea susţinută cu Secretariatul OCDE, mai arată sursa citată.
"Avem o perioadă intensă până la sfârşitul anului în cadrul procesului de aderare la OCDE, pe care este necesar să o pregătim cât mai bine, inclusiv în context electoral. Până în prezent, România a avut o evoluţie pozitivă. Trebuie să menţinem acest ritm şi în perioada următoare, când sarcinile devin din ce în ce mai complexe pentru noi. Nivelul de reprezentare, interacţiunile de fond cu membrii Organizaţiei în cadrul evaluărilor viitoare, atenţia în îndeplinirea recomandărilor prioritare sunt esenţiale pentru a consolida progresele de până acum şi a asigura încadrarea în calendarul de aderare asumat politic", a afirmat premierul Ciolacu.
România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de parcurs în iunie 2022.
Acest document stabileşte termenii, condiţiile şi procesul de desfăşurare a aderării la organizaţie. România a depus în decembrie 2022 Memorandumul iniţial, care face o autoevaluare a legislaţiei, politicilor şi practicilor interne, prin raportare la instrumentele legislative OCDE.
România se află în etapa de evaluare tehnică din partea celor 26 de Comitete incluse în Foaia de Parcurs, eforturile fiind axate pe implementarea recomandărilor prioritare primite din partea acestora şi pe susţinerea evaluărilor sectoriale. Se lucrează în paralel pe toate domeniile generale de politici şi cu toate comitetele/ grupurile de lucru sectoriale incluse în Foaia de parcurs.
Comitetul Naţional pentru Aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, instituţiile şi autorităţile publice cu atribuţii în cadrul procesului de aderare, acesta fiind condus de prim-ministrul României.
Comitetul Naţional stabileşte liniile de acţiune în vederea îndeplinirii condiţiilor prevăzute în Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor României la cele ale Organizaţiei şi formulează propuneri pentru soluţionarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ