Ciolacu, după parteneriatul între Banca Mondială şi România: Valoarea finanţării pentru România este de şase miliarde $

| 02 oct, 19:06

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, după lansarea parteneriarului între Banca Mondială şi România pentru perioada 2025-2029, că valoarea estimată a finanţării în următorii trei ani din partea Grupului Băncii Mondiale pentru ţara noastră este şase miliarde de dolari. El a explicat că, din această sumă, pentru sectorul public sunt alocaţi 2,5 miliarde de dolari, iar pentru sectorul privat - 3,5 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că prin acest cadru de parteneriat între România şi Banca Mondială pentru următorii cinci ani se urmăreşte promovarea capitalului uman prin extinderea accesului la educaţie, sănătate şi servicii sociale.
”Vrem să generăm noi oportunităţi pentru locuri de muncă mai bine plătite, prin stimularea capitalului privat, accelerarea tranziţiei verzi şi întărirea rezilienţei la şocuri climatice. În următorii trei ani, valoarea estimativă a finanţării pentru România din partea Grupului Băncii Mondiale este de şase miliarde de dolari în condiţii financiare avantajoase. Din aceşti şase miliarde, circa 2,5 miliarde sunt pentru sectorul public şi 3,5 miliarde pentru sectorul privat. Sunt fonduri realizate prin investiţii făcute de corporaţii financiare internaţionale şi garanţii oferite de Agenţia Multilaterală de Garantare a Investiţiilor. Aş vrea să subliniez această orientare către creşterea competitivităţii sectorului privat”, a afirmat Marcel Ciolacu.
El a precizat că Grupul Băncii Mondiale are în România un portofoliu de două miliarde de dolari.
”Grupul Băncii Mondiale are în prezent un portofoliu de două miliarde de dolari în România şi va finanţa proiecte de alte trei miliarde doar în următorii trei ani. Sunt proiecte în sectorul financiar, pentru asigurarea accesului la finanţare pentru IMM-uri şi fermieri, pentru femei şi tinerii antreprenori, dar şi pentru reducerea decalajelor de infrastructură, logistică şi integrarea în lanţurile de valoare”, a explicat premierul Ciolacu.
El a adăugat că se fac paşi semnificativi pentru ”a uni” România urbană cu cea rurală, mai săracă şi mai izolată.
”Banca Mondială vorbeşte în acest document despre faptul că există încă două Românii: una urbană, mai dezvoltată şi integrată şi alta rurală, mai săracă şi izolată. Noi am făcut paşi semnificativi pentru a avea o singură Românie, o unire prin proiecte mari de infrastructură de la est la vest şi de la nord la sud, astfel încât toate regiunile şi judeţele să aibă acces la resurse şi la şanse egale de dezvoltare. O unire prin programul nostru de reindustrializare care urmăreşte promovarea unor sectoare industriale strategice şi o unire prin crearea de oportunităţi pentru creşterea economică”, a transmis premierul.
Marcel Ciolacu a declarat că Banca Mondială estimează că potenţialul de creştere al României este de 5% pe an.
”Aş sublinia estimarea Băncii Mondiale că în următorul deceniu potenţialul de creştere al României este de 5% pe an. Evident, există nişte condiţii. Trebuie să reuşim să îmbunătăţim înzestrarea şi productivitatea factorilor de producţie şi, în primul rând, a capitalului uman, prin programe în sfera educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale. Apreciez foarte mult sprijinul Băncii Mondiale şi oferirea de consultanţă pentru reformele din PNRR. De exemplu, recenta lege a pensiilor, parteneriatul cu Banca Mondială nu se referă doar la finanţare, ci este un parteneriat pentru cunoaştere. Atât noi învăţăm de la experţii băncii, cât şi banca învaţă din interacţiunea cu România şi poate replica apoi aceste cunoştinţe la nivel regional”, a afirmat Marcel Ciolacu.
El a mai declarat că va fi semnat şi un împrumut pentru managementul riscului de dezastre.
”Semnăm astăzi şi un împrumut pentru managementul riscului de dezastre, cu opţiune de tragere în următorii trei ani. În fapt, o linie de finanţare în valoare de 500 de milioane de dolari. Este o finanţare care stă la dispoziţia Guvernului pentru întărirea capacităţii de prevenire şi reacţie rapidă la dezastre naturale şi schimbări climatice. Această linie de finanţare va ajuta România să aibă acces rapid la finanţare pentru situaţii de urgenţă. Guvernul României apreciază întărirea parteneriatului dintre România şi Banca Mondială prin aprobarea noului cadru strategic şi a instrumentului de finanţare pentru situaţii de urgenţă. Acestea se adaugă împrumutului pentru politici de dezvoltare de 650 de milioane de dolari aprobat în luna iulie”, a mai transmis premierul Marcel Ciolacu.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ