Ciolacu: ”Trebuie să avem curajul să vorbim deschis despre necesitatea unei reforme constituţionale!”
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, în cadrul şedinţei solemne dedicate împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei României, că ”trebuie să avem curajul să vorbim deschis despre necesitatea unei reforme constituţionale, care să facă din legea fundamentală un instrument de modernizare a ţării”.
Liderul PSD a arătat că moţiunea de cenzură trebuie să semnifice nu numai retragerea încrederii, ci şi acordarea ei unei alte persoane, care să-şi asume de la bun început acest rol. ”Demiterea premierului trebuie să conducă automat la desemnarea unui alt prim-ministru. Nu am fi stat acum 2 luni fără guvern, dacă am fi avut acest instrument în Constituţie”, a spus el.
”Trebuie să avem curajul să vorbim deschis despre necesitatea unei reforme constituţionale, care să facă din legea fundamentală un instrument de modernizare a ţării! Trebuie să vorbim despre acest lucru, fără teamă şi fără complexe. Toate sistemele democratice, cu excepţia Statelor Unite, au făcut-o atunci când a fost nevoie. Unele state au apelat chiar la revizuire totală, aşa cum a fost Finlanda în anul 2000 sau Elveţia în 1999. Altele, au apelat la o modificare parţială. Belgia chiar de peste 20 de ori în ultimii 20 de ani!”, a transmis preşedintele PSD, în discursul susţinut în plenul comun al Parlamentului, potrivit News.ro.
Ciolacu a mai arătat că în plan parlamentar, şi-ar dori ”să existe un anumit interes pentru reglementarea moţiunii constructive de cenzură, pe model german”.
”În România, partidele politice au transformat moţiunile de cenzură într-un instrument de imagine şi prilej de atacuri politice la adresa adversarilor. De aceea, eu cred că moţiunea de cenzură trebuie să semnifice nu numai retragerea încrederii, ci şi acordarea ei unei alte persoane, care să-şi asume de la bun început acest rol. Demiterea premierului trebuie să conducă automat la desemnarea unui alt prim-ministru. Nu am fi stat acum 2 luni fără guvern, dacă am fi avut acest instrument în Constituţie”, a afirmat el.
Potrivit lui Ciolacu, în plan guvernamental, ”în viitoarea Constituţie trebuie să găsească mecanisme mult mai clare de limitare a practicii excesive a ordonanţelor de urgenţă”.
”Parlamentul nu este anexa Guvernului, ci un partener instituţional. S-a folosit prea mult pretextul urgenţei astfel încât practica ordonanţelor a devenit o modalitate curentă de legiferare. Lucrurile nu mai pot continua aşa! În general, este nevoie de o clarificare a atribuţiilor fiecărei puteri în parte. Şi sunt convins că experţii vor găsi cele mai bune soluţii astfel încât să nu devenim victimele unui experiment constituţional!”, a arătat el.
Ciolacu a spus că trebuie să ne gândim serios dacă ne aflăm în acel ”moment constituţional”.
”Am ratat acest moment după integrarea în UE şi NATO. Am ratat în 2011, am ratat şi în 2013, când am avut o largă majoritate parlamentară. Nu avem scuze dacă vom rata din nou! După 30 de ani, nu mai putem să punem doar nişte proptele. Ele nu rezolvă nimic! Nu aduc dezvoltare, continuitate şi stabilitate! Societatea aşteaptă o Constituţie modernă, care să reflecte realitatea, dar care să conducă la dezvoltare şi să ofere soluţii inovative la provocările viitorului”, a mai menţionat el.
Tag-uri:
marcel ciolacu, reformă constituțională
loading...
Ştirile orei
FEMINIS.RO
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x