Ciucă: Înzestrarea armatei şi o puternică industrie de apărare - întotdeauna vitale pentru securitatea statală

| 20 sep, 18:33


Înzestrarea armatei şi o puternică industrie de apărare sunt întotdeauna "vitale" pentru securitatea statală, a declarat, vineri, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, care a salutat decizia CSAT conform căreia România şi-a setat ca obiectiv dezvoltarea capacităţilor industriale producătoare de tehnică militară modernă.

 

"Siguranţa naţională este pilonul principal al viziunii mele pentru România următorilor ani. Cariera de militar m-a învăţat că înzestrarea armatei şi o puternică industrie de apărare sunt întotdeauna vitale pentru securitatea statală. Salut decizia CSAT de ieri conform căreia România şi-a setat ca obiectiv dezvoltarea capacităţilor industriale producătoare de tehnică militară modernă", a scris Ciucă, pe Facebook.
El a arătat că aplicarea acestei decizii presupune alocarea unui procent mai mare din PIB pentru cheltuielile de apărare.
"Această industrie se poate revigora doar prin investiţii, inovaţie şi coordonarea cu aliaţii. Mâine voi merge la Cugir, un fanion al industriei de apărare. Voi avea o discuţie aplicată despre revigorarea acestui sector şi cu reprezentanţi ai companiilor locale din domeniu", a informat Nicolae Ciucă.
Liderul PNL a menţionat că în planul "România produce", prezentat de ministrul de Finanţe Marcel Boloş, la solicitarea sa, sunt incluse stimulente economice pentru ca industria de apărare să devină un factor de dezvoltare în următorii ani.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, reunit joi, a discutat Planul de înzestrare a Armatei României 2025 - 2034. România este direct interesată ca pe teritoriul naţional să existe capacităţi industriale care să poată asigura producerea de tehnică militară modernă, au concluzionat membrii CSAT.
Schimbarea majoră a situaţiei regionale de securitate generată de postura agresivă a Federaţiei Ruse a determinat reanalizarea, reprioritizarea şi reconfigurarea programelor de înzestrare pentru dotarea şi dezvoltarea capabilităţilor militare necesare contracarării noilor ameninţări, inclusiv prin creşterea, în cadrul acestora, a achiziţiei cantităţilor de muniţii necesare pentru luptă şi pentru constituirea graduală a stocurilor, a mai transmis CSAT.
Din această perspectivă, "pentru protejarea intereselor esenţiale de securitate şi asigurarea securităţii aprovizionării, România este direct interesată ca pe teritoriul naţional să existe capacităţi industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea structurii de forţe pe timp de pace şi menţinerea în stare operaţională a echipamentelor achiziţionate, cât şi fabricarea şi dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităţilor militare în situaţii de criză sau război", se arată în comunicatul transmis după şedinţa CSAT.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ