Ciucă: OCDE reprezintă pentru România o nouă ancoră suplimentară de stabilitate şi prosperitate
Continuarea eforturilor pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este un obiectiv de etapă primordială, a declarat, miercuri, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniind că pentru ţara noastră, OCDE reprezintă o ancoră suplimentară de stabilitate şi prosperitate.
"Nu putem completa o radiografie a priorităţilor şi obiectivelor noastre fără a menţiona un obiectiv de etapă primordială: continuarea eforturilor pentru aderarea României la OCDE. (...) În calitate de prim-ministru am primit invitaţia pentru a începe procesul, respectiv foaia de parcurs, am depus memorandumul iniţial şi în prezent continui să monitorizez progresele în acest dosar de maximă importanţă prin prisma funcţiei de preşedinte ale Senatului şi al Comisiei comune din Senat şi Camera Deputaţilor la OCDE. Pentru România, OCDE reprezintă o nouă ancoră suplimentară de stabilitate şi prosperitate. Îmi exprim speranţa că prin eforturile noastre comune, România să devină cât mai repede membră a Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică. (...) Sunt convins că alături de reformele pe care trebuie să le facem în conformitate cu angajamentul nostru prin PNRR (...), aderarea la OCDE va reprezenta o etapă absolut importantă, necesară şi obligatorie pentru primenirea României în conformitate cu valorile lumii civilizate", a spus Ciucă, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
Preşedintele Senatului a menţionat obiectivele şi priorităţile României în materie de politică externă.
"Relaţiile internaţionale au devenit din ce în ce mai complexe, situaţia internaţională este în permanentă schimbare, iar rolul dumneavoastră este mai important ca niciodată. În acest context este cu atât mai important să rămânem fermi pe poziţii în promovarea obiectivelor şi priorităţilor noastre de politică externă. Consolidarea rolului României în cadrul Uniunii Europene, contribuţia sporită a ţării noastre la întărirea capacităţiilor de apărare colectivă din cadrul Alianţei Nord Atlantice şi sprijinirea unei relaţii transatlantice puternice, inclusiv prin intermediul Parteneriatului nostru strategic cu SUA, trebuie să rămână repere ale acţiunii noastre diplomatice. Faptul că această perioadă turbulentă găseşte România în cel mai bun moment al istoriei sale atât din punct de vedere al garanţiilor de securitate, cât şi al dezvoltării economice şi prosperităţii cetăţenilor ei reprezintă o şansă istorică. Este însă o şansă pe care ne-am construit-o singuri şi conştienţi prin alegerile corecte pe care le-am făcut ca naţiune privind locul pe care vrem să-l ocupe România în lume. Este o şansă pentru a cărei concretizare avem nevoie de foarte multă muncă şi dedicaţie din partea tuturor celor care, dintr-o poziţie sau alta, avem onoarea şi privilegiul să ne slujim ţara", a afirmat Nicolae Ciucă.
El a spus şi că vor fi continuate eforturile, inclusiv în plan diplomatic, pentru atingerea obiectivului finalizării aderării României la spaţiul Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele terestre.
Ciucă a mai afirmat că în actualul context geostrategic, NATO rămâne "piatra unghiulară" a asigurării securităţii României.
"Este, aşadar, crucial să continuăm efortul nostru de consolidare a coeziunii în cadrul NATO şi de consolidare a Flancului estic al Alianţei. (...) Trebuie să continuăm să fim un factor de stabilitate în regiune şi să ne consolidăm rolul de membru esenţial al Alianţei Nord Atlantice. De aceea, îmi exprim ferma convingere că alocarea a 2,5% din PIB este foarte importantă pentru a susţine efortul de apărare a ţării şi de susţinere a contribuţiei României la apărarea colectivă din cadrul NATO", a evidenţiat preşedintele Senatului.
A vorbit şi despre războiul din Ucraina, context în care a punctat că sprijinul României pentru această ţară trebuie să continue atât timp cât este necesar.
Ciucă a subliniat şi "determinarea României de a rămâne alături de Republica Moldova, grav afectată de războiului din Ucraina, prin asistenţă financiară, expertiză şi sprijin politic, în edificarea unui parcurs european ireversibil, dar şi în construcţia unui stat sigur şi prosper".
El le-a mulţumit diplomaţilor români pentru efortul depus în organizarea alegerilor europarlamentare.
"Am încrederea că veţi depune acelaşi efort susţinut pentru ca şi următoarele runde de alegeri de la finalul acestui an să fie organizate fără reproş şi toţi cetăţenii români care locuiesc în afara graniţelor să-şi poată exercita dreptul de vot fără dificultăţi", a adăugat preşedintele Senatului.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x