Clasa politică reînvață gramatica normalității la îndemnul lui Ponta
Se iese din cercul vicios în care fiecare, odată ajuns la guvernare, face ce vrea și de obicei nu face decât să reinventeze roata pentru un mandat.
Vasile Blaga a declarat, înainte de întâlnirea dintre liberal-democrați și premierul Victor Ponta, că nu a venit pentru o poză de familie. Și nici nu a fost vorba de așa ceva, întâlnirea având mai degrabă ceva din firescul și normalitatea unei întâlniri a unei asociații de locatari. Ne place, nu ne place, asta e, pare să spună instantaneul întâlnirii, fără bliț și retușuri. Suntem vecini, colocatari și, ca atare, trebuie să găsim tonul moderat și linia de mijloc care să ne permită ca măcar în problemele esențiale să ne înțelegem și să conviețuim.
Liberal-democrații au venit cam scorțoși și cu nasul pe sus, așa cum se cade unui partid proaspăt trântit de electorat și care n-ar vrea în ruptul capului să-l vadă ceilalți că șchioapătă. Nu e grav în cazul de față și nu ne rămâne decât să-l felicităm pe liderul USL pentru ideea inspirată de a reveni la un discurs politic normal. După ani de conflict politic orchestrat, în care mesajul puterii către opoziție a fost antologicul ”ciocul mic”, vedem cum la inițiativa USL începe să adie un vânticel proaspăt, pe cât de sănătos, pe atât de binevenit.
E drept, nimeni nu se așteaptă ca o asemenea inițiativă să șteargă diferențele dintre putere și opoziție în Parlamentul României. Se iese însă din cercul vicios în care fiecare, odată ajuns la guvernare, face ce vrea și de obicei nu face decât să reinventeze roata pentru un mandat, două sau trei, după care eșalonul următor o ia de la capăt, practic de la zero, dar nu înainte să dea vina pe echipa precedentă. Din recentul dialog inițiat de USL cu PDL și UDMR decurg două mari concluzii.
În primul rând că este nu numai posibil, ci și recomandabil un dialog, o gramatică a normalității, astfel încât măcar în problemele esențiale, strategice să existe o coerență politică ce va determina beneficii pe termen lung pentru întreaga țară, indiferent cine ajunge la guvernare într-un moment sau altul. În al doilea rând, toate părțile implicate au lăsat să se înțeleagă implicit prin acceptarea acestei inițiative că sunt dispuse să izoleze și să elimine într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat cei doi factori perturbatori, care nu-și găsesc nici locul, nici rostul în democrația românească. Mă refer, desigur, deopotrivă la PPDD și la neobositul creator și susținător al tuturor intrigilor politice din ultimii ani, Traian Băsescu.