Claudiu Crăciun – manipulat din toate părțile
Manifestaţiile din Piaţa Universităţii din ultima lună reprezintă un fenomen aparte. Ele au început sub sloganul “Împreună salvăm Roşia Montană”, dar au devenit pe parcurs ceva complet diferit. Aşa cum era normal, în Piaţă au început să apară şi o serie de lideri ai protestatarilor, aceştia fiind cei care dau tonul manifestanţilor adunaţi în fiecare seară.
Unul dintre cele mai importante personaje de acest tip din cadrul recentelor mişcări de stradă este Claudiu Crăciun, lectorul de la SNSPA care în ultimii ani a devenit unul din liderii societăţii civile.
“Maestrul de ceremonii” al Pieţei, titulatură pe care Crăciun şi-a însuşit-o într-un interviu din luna septembrie, a participat şi la demonstraţiile anti-PDL din februarie 2012, fiind perceput din acele momente drept un organizator al mişcărilor de protest din Capitală. Atunci, Alina Mungiu-Pippidi comenta despre el, într-un editorial, că "al doilea noroc, şi mai mare, al USL a fost tânărul manifestant din Piaţa Universităţii, Claudiu Crăciun, care a fost superb ... Se întîmplă că e şi liderul studenţesc cu care am organizat manifestaţia anti-Vadim din 2000 ... Claudiu e un lider autentic şi am fost mîndră de el. Sper că acesta să fie debutul carierei lui politice". Desigur, la acel moment, domnul Crăciun aprecia într-un interviu din Jurnalul Naţional că "miza este Traian Băsescu, el trebuie să plece şi ceilalţi după el", fapt dovedit şi de declaraţiile sale dintr-o dezbatere organizată atunci în Parlamentul European.
Acum, acelaşi Claudiu Crăciun pare să fi schimbat taberele, declarându-se vehement împotriva USL-ului şi a faptului că premierul Ponta a dorit o dezbatere reală în Parlament pe Roşia Montană. Crăciun a declarat în repetate rânduri că pentru cei din Piaţă singurul mod prin care manifestaţiile pot fi oprite este respingerea totală a proiectului RMGC. Despre vederile ecologiste ale domnului Crăciun s-a mai discutat, dar este remarcabil cum, în urmă cu câteva săptămâni, aceeaşi Alina Mungiu-Pippidi i-a recomandat încă o dată să organizeze un partid în jurul valului din Piaţă. Desigur, un astfel de partid ar fi perceput ca o expresie a societăţii civile care s-a săturat de întreaga clasă politică, un nu adresat politicienilor români, având un potenţial electoral deloc neglijabil mai ales în rândul alegătorilor din mediul urban.
Şi totuşi, miza organizării unui asemenea partid nu este atât de importantă pentru Claudiu Crăciun, cât pentru cea care i-a recomandat această mişcare, iniţiatoare a proiectului România Curată. Trebuie să avem în vedere însă şi faptul că Alina Mungiu-Pippidi a început în ultimele luni să se apropie din ce în ce mai tare de Traian Băsescu. Preşedintele doreşte să organizeze o opoziţie de dreapta care să adune voturile nemulţumiţilor. În acest context, o mişcare politică venită din zona societăţii civile nu ar face decât să legitimeze mesajul anti-sistem politic pe care preşedintele l-a utilizat în ultimele luni, în mod constant. Iar dacă pe această linie mai este simulat şi un conflict Băsescu-Mungiu, care să atragă atenţia, atunci cu atât mai bine pentru planurile ascunse ale celor doi.
Probabil că domnul Crăciun crede cu adevărat în ideile pe care le susţine şi tocmai de aceea este atât de dedicat protestelor. Din păcate însă, acest tip de lider riscă fie folosit pentru jocurile unor politicieni lipsiţi de scrupule. Se aud deja voci care aduc în atenţie simpatia subită a lui Crin Antonescu pentru protestele de la Universitate. Este vorba despre acelaşi Crin Antonescu care a condus comisia de revizuire a Constituţiei, comisie ajutată de Forumul Constituţional coordonat pe partea academică tocmai de domnul... Crăciun. Din nefericire, liderii intermediari de tipul lui Claudiu Crăciun nu fac în final decât să cadă în capcana acelora care fac ping-pong cu ei în speranţa îndeplinirii intereselor electorale ascunse.