Claudiu Năsui critică absența a patru europarlamentari români la un vot important în PE
Deputatul USR Claudiu Năsui abordează, într-o postare pe Facebook, rezoluţia prin care Parlamentul European a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov, catalogând drept istorică această rezoluţie prin faptul că "pune comunismul acolo unde îi este locul: alături de naţional socialism".
Deputatul critică faptul că la vot au fost patru absenţe notabile din partea României.
”Parlamentul european pune comunismul acolo unde îi este locul: alături de național socialism.
O rezoluție istorică a trecut săptămâna aceasta prin parlamentul european aproape neobservată. Cu ocazia comemorării a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al doilea război mondial, comunismul a fost condamnat la fel ca varianta sa național socialistă, pentru ororile comise în secolul XX.
Redau trei pasaje cheie din rezoluție:
„Regimul nazist și cel comunist au desfășurat pe scară largă persecuții, arestări nefondate, deportări și crime împotriva umanității și sunt malefice în egală măsură”
„Deși nazismul a fost înfrânt, multe țări europene au rămas încă 50 de ani sub ocupație sovietă ori regimuri comuniste impuse de URSS în care nu existau libertate, suveranitate, demnitate, drepturi individuale și dezvoltare socio-economică”
„Poporul rus a fost el însuși o victimă a propriului regim totalitar comunist”
Au fost 534 de voturi pentru, 52 de abțineri, 66 de voturi contra, 58 de absențe și 37 care erau în parlament, dar nu au votat.
În mod foarte bizar, parlamentul european este mai netransparent cu voturile decât parlamentul României. E foarte greu să dai de lista de vot într-un format ușor. Dar am găsit-o până la urmă.
La nivel de grupuri parlamentare singurele grupuri din care nu a fost niciun vot împotrivă sunt Renew, ECR și IDG.
La EPP a fost un vot împotrivă, la verzi două și la social democrați 6. Cel mai mare grup parlamentar care a votat contra rezoluției este Stânga Verde Nordică.
Am vrut să văd dacă cumva, cineva din delegația României s-a opus acestei rezoluții. Din fericire nu s-a opus nimeni. Însă, au fost 4 absențe notabile: doamna Corina Crețu (social democrați/PR), domul Eugen Tomac (populari/PMP), domnul Dan Nica (social democrați/PSD) și domnul Silviu Bușoi (populari/PNL). Pe unii dintre ei îi cunosc, nu cred că ar fi votat împotrivă, dar ar trebui la astfel de momente istorice să fie prezenți”, a scris pe Facebook Claudiu Năsui.