Cluj: Copilotul Răzvan Petrescu, mutat de la Terapie Intensivă într-un salon. Evoluţia sa este bună
Copilotul Răzvan Petrescu, rănit în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, a fost mutat de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca într-un salon al Secţiei de Chirugie, evoluţia stării sale de sănătate fiind bună.
Tatăl copilotului, Dan Petrescu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că acesta face câte două şedinţe de kinetoterapie pe zi, pentru recuperare post-operatorie.
"Răzvan a fost mutat, miercuri, de la Terapie Intensivă într-un salon de la Chirurgie I. Acesta este un lucru bun, înseamnă că merge spre bine. Rămâne sub supraveghere, este monitorizat. Face câte două şedinţe de kinetoterapie pe zi, pentru recuperare post-operatorie. Cu cât va face mai multă mişcare, cu atât cresc şansele de recuperare mai rapidă", a spus Dan Petrescu.
Acesta a afrmat că nu ştie când va fi externat fiul său din spital, aşteptând în acest sens o decizie a medicilor clujeni.
Copilotul Răzvan Petrescu, în vârstă de 23 de ani, a suferit trei operaţii până în prezent.
În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi, pe lângă copilotul Răzvan Petrescu, şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.
Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime şi a pierdut un motor. Medicul Zamfir şi-a reluat activitatea după o săptămână.
De asemenea, medicul Sorin Ianceu a fost externat în 3 februarie, iar ceilalţi doi medici răniţi în accidentul aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, au fost externaţi a doua zi, ei fiind duşi cu o ambulanţă SMURD la aeroportul din Cluj, de unde au ajuns în Capitală cu aeronava Cessna Citation donată SMURD.