CNA: Aproape 170 de televiziuni cu difuzare terestră, în pericol SĂ FIE ÎNCHISE pe 17 iunie
Aproape 170 de televiziuni care au licente cu difuzare terestra sunt in pericol sa fie inchise pe 17 iunie, cand va inceta emisia analogica TV in Romania, potrivit unor informatii prezentate in sedinta de joi a Consiliului National al Audiovizualului (CNA).
CNA a analizat, joi, o adresa primita de la Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), care reuneste principalele societati de televiziune si radio din Romania, si i-a audiat pe o parte dintre reprezentantii ARCA, intre care si George Chirita, directorul executiv al asociatiei.
"Sunt 170 de licente cu difuzare terestra, dintre care 8 au si difuzare prin retele de comunicatii electronice (prin cablu, n.r.), iar unele televiziuni au si difuzare prin satelit, in general, statiile mari de televiziune", potrivit unei informari facute in sedinta de joi de serviciile de specialitate ale CNA.
"Deci sunt aproape 170 de licente in pericol", a spus membrul CNA Rasvan Popescu, cel care a prezidat sedinta de joi.
Acest fapt a fost confirmat si de George Chirita, directorul executiv al ARCA, care a precizat ca cele aproape 170 de televiziuni "ar trebui sa spuna stop in iunie 2015", atunci cand Romania s-a angajat sa implementeze procesul de tranzitie de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra, in contextul in care este putin probabil ca acest proces sa se realizeze efectiv.
In acest sens, George Chirita a spus ca ARCA a propus solutia transformarii acestor aproape 170 de licente cu difuzare terestra in licente prin retele de comunicatii electronice (prin cablu, n.r.), pentru ca televiziunile respective sa nu fie inchise.
Pe de alta parte, Rasvan Popescu a spus ca, in momentul de fata, legislatia le permite radiodifuzorilor sa solicite o licenta prin cablu, daca doresc acest lucru. "Din punct de vedere legal, acest lucru nu presupune o modificare a normelor (legale, n.r.)", a spus Popescu.
In schimb, George Chirita a spus ca ARCA a propus "o rezolvare in bloc" a situatiei. "CNA nu ar trebui sa aiba audieri cu cei 170 de radiodifuzori si nu ar trebui sa mai solicite alte documente de la acestia, pentru ca documentele sunt deja in posesia CNA. Nu este vorba de acordarea unei licente noi in sensul pur al cuvantului (...) Este o procedura absolut speciala, este o tranzitie mai ciudata de la analogic nu spre digital, ci facand un popas de asteptare in transmisia prin retele de cablu, asteptand sa vedem daca se intampla ceva in digital, ceea ce este foarte putin probabil sa se intample", a mai spus Chirita.
"Suntem in situatia ca ar cam trebui sa tranzitati in cablu, nu in digital", a spus si Rasvan Popescu.
De asemenea, potrivit reprezentantilor serviciilor de specialitate ale CNA, nu este posibil ca aceste aproape 170 de licente cu difuzare terestra sa fie transformate automat de Consiliu in licente prin cablu.
In plus, potrivit reprezentantilor CNA, in cazul in care radiodifuzorii ar dori sa transforme aceste licente, Consiliul ar trebui sa audieze aproximativ 55 de societati, care detin toate aceste 170 de licente cu difuzare terestra.
"Noi avem in vedere tranzitia la digital. Momentul acordarii licentei in cablu ar fi o faza intermediara, care ar putea dura insa foarte mult sau la nesfarsit (daca autoritatile statului nu vor putea finaliza procesul de tranzitie la digital, n.r.), dar are scopul de a conserva licenta, de a nu disparea licenta", a spus, de cealalta parte, George Chirita. In caz contrar, potrivit lui Chirita, acele licente terestre nu ar mai putea fi preluate in grilele operatorilor de cablu. "Ar fi o situatie catastrofica a majoritatii acestor licente", a mai spus Chirita, precizand ca, daca CNA nu va face nimic, pe 17 iunie, "am putea avea de-a face cu o incetare definitiva a emisiei (televiziunilor, n.r.) locale".
In urma discutiilor, CNA a decis ca reprezentantii ARCA vor colabora cu reprezentantii compartimentelor de specialitate ale Consiliului pentru a realiza, pana pe 12 martie, un document/ text de reglementare care sa vina cu o solutie pentru cele aproape 170 de licente cu difuzare terestra. Ulterior, CNA va discuta acest document si, pe baza acestuia, Consiliul ar urma sa transmita apoi Guvernului un punct de vedere privind situatia acestor licente.
"Este vorba despre semnalarea catre Guvern a acestei situatii", a spus Rasvan Popescu. El a precizat ca mai departe situatia va trebui analizata de Guvern, intrucat CNA nu are competente legislative.
Analizarea situatiei televiziunilor cu licente cu difuzare terestra in sedinta CNA de joi vine dupa ce Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale, care reuneste principalele societati de televiziune si radio din Romania, a transmis Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Autoritatii Nationale pentru Reglementare si Administrare in Comunicatii (ANCOM) si Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) o adresa cu o propunere pentru reglementarea situatiei licentelor TV la incetarea emisiei analogice.