CNA se va pronunţa în privinţa noului Cod al Insolvenţei
Consiliul Naţional al Audiovizualului va exprima, joi, un punct de vedere privind Codul Insolvenţei, au decis marţi prin vot membrii Consiliului, după trei ore de dezbateri pe această temă.
Propunerile membrilor CNA privind acest punct de vedere vor fi depuse miercuri la Secretariatul instituţiei, urmând ca membrii Consiliului să se pronunţe prin vot în şedinţa de joi asupra unei forme finale care să reunească opiniile exprimate, conform Agerpres.
Membrii CNA au analizat art. 81 din Codul Insolvenţei adoptat de Guvern prin OUG 91/2013 potrivit căreia "în cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului'. De asemenea, o altă prevedere analizată de membri CNA vizează că 'în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a CNA".
Valentin Jucan consideră că CNA are o "obligaţie morală şi instituţională" să se adreseze Avocatului Poporului care să solicite Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra constituţionalităţii articolului 81. Propunerea formulată în acest sens a fost respinsă prin vot.
De asemenea, propunerea lui Alexandru Jucan pentru un punct de vedere al CNA privind art. 81 din OUG 91/2013 care să fie trimis Ministerului Justiţiei şi Parlamentului a fost respins prin vot.
Valentin Jucan a precizat că în Legea audiovizualului nu există noţiunea de "licenţă suspendată" ca în OUG 91-2013, ci doar de "licenţă retrasă sau înjumătăţită". "Codul Insolvenţei vine în contradicţie cu Legea audiovizualului", a spus Jucan.
De asemenea, propunerea lui Christian Mititelu, alt membru CNA, care a redactat un comunicat de presă privind Codul Insolvenţei, nu a întrunit decât patru voturi pentru, insuficient pentru a fi aprobat. Mititelu şi-a exprimat nemulţumirea, în comunicatul citit de Florin Gabrea, că Ordonanţa 91/2013 'pune CNA în situaţia de a deveni un executant, un birou de verificare a cazurilor de insolvenţă'. "Ne compromitem dacă ieşim din şedinţă fără o poziţie", a afirmat Mititelu.