CNS Meridian cere politicienilor acordarea unui spor de 100 de euro pentru bugetarii cu 800 lei/lună

| 27 iul, 20:41

Confederaţia Sindicală Naţională (CSN) Meridian solicită politicienilor, printr-o scrisoare deschisă trimisă luni, acordarea unui spor minim salarial de 100 de euro net pentru fiecare din cei aproape un milion de bugetari care trăiesc la limita subzistenţei cu 800 de lei pe lună.

Sindicaliştii de la CSN Meridian spun în scrisoarea deschisă, că nicio discuţie serioasă pe tema reaşezării salariilor din grila bugetară nu ar trebui să poată începe fără a-i lua în considerare pe cei aproape un milion de bugetari care trăiesc cu 800 de lei pe lună.

"Vă solicităm, domnilor politicieni, un spor minim salarial de 100 de euro net pentru fiecare dintre cei aproape un milion de bugetari care trăiesc la limita subzistenţei. Cei un milion de salariaţi sunt oameni pe care fiecare regim, indiferent cum s-a numit, i-a neglijat şi i-a marginalizat, îndepărtându-i de la normalitate. Confederaţia Sindicală Naţională Meridian vă cere să refaceţi această normalitate în care statul, prin politicienii decidenţi, trebuie să respecte şi această categorie socială aflată azi în pragul sărăciei", se arată în scrisoarea deschisă.

Sindicaliştii le amintesc politicienilor că au fost aleşi în funcţii de cei care au nevoie de ei şi nu ar trebui să îi dezamăgească.

Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede, la articolul 1 alineatul 2, că de la data intrării în vigoare a legii, drepturile salariale ale personalului bugetar plătit din bugetul general consolidat al statului "sunt şi rămân în mod exclusiv cele prevăzute în prezenta lege".

Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că sistemul de salarizare propus are la bază următoarele principii: caracterul unitar, supremaţia legii, echitate şi coerenţă, performanţa profesională, diferenţierea salariilor de bază/soldelor şi indemnizaţiilor în funcţie de nivelul la care se prestează activitatea (central, teritorial şi local), motivare şi sustenabilitate financiară.

"În sectorul bugetar, raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu de bază este de la 1 la 18", prevede articolul 4 din proiectul de lege.

Documentul stabileşte şapte familii ocupaţionale de funcţii bugetare.

Ordonanţa privind creşterea indemnizaţiilor demnitarilor va fi aplicată, cel mai probabil, de la 1 august, având în vedere că impactul bugetar este sub 600.000 lei, în timp ce Legea salarizării ar urma să fie bugetată de la 1 decembrie 2015, a declarat, joi, Ministru Muncii, Rovana Plumb.

"Ordonanţa (privind creşterea indemnizaţiilor pentru înalţi demnitari - n.r.) este în vigoare, aplicarea ei începe de la 1 august. Săptămâna viitoare vom avea rectificare bugetară (...). Având în vedere că impactul bugetar este foarte mic, sub 600.000 lei, este posibil să înceapă şi această aplicare a ordonanţei. Mai ales că acest prim pas de creşteri salariale este parte componentă a Legii salarizării pe care o vom implementa", a afirmat Rovana Plumb.

Cât priveşte Legea salarizării, Rovana Plumb a mai afirmat că proiectul de lege este finalizat, se aşteptă în prezent amendamentele şi observaţiile federaţiilor sindicale, pentru ca, ulterior, legea să ajungă în Parlament pentru dezbatere, în luna septembrie.

"După cum ştiţi, Legea salarizării este gata, am discutat deja cu federaţiile sindicale, aşteptăm amendamentele şi observaţiile lor, după care o vom finaliza. (...) Încercăm să o bugetăm, aşa cum am discutat, de la 1 decembrie 2015", a susţinut Rovana Plumb.

Guvernul a decis ca indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii să fie majorate începând cu luna august, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Majorarea indemnizaţiilor a fost anunţată de Gabriel Oprea în 8 iulie, în ultima zi în care a exercitat interimar funcţia de premier.

Guvernul a stabilit ca această creştere să fie aplicată şi miniştrilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, şefului SGG şi celui al Cancelariei premierului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ