Coabitarea crește euro-optimismul la români
În vâltoarea evenimentelor de vara trecută, tot mai mulți români, influențați de mass-media, vedeau Comisia Europeană și respectiv Uniunea Europeană, ca elemente represive la adresa suveranității Statului Român.
Analiștii politici vuiau pe tema celor „11 puncte”, seară de seară vedeam tot felul de breaking-news legate de lucrurile impuse de Comisia Europeană guvernului USL, toată lumea era scandalizată de ingerințele comisarului european Viviane Reding în politica românească, iar toate aceste lucruri păreau a avea un efect negativ asupra percepției cetățeanului de rând cu privire la rolul Uniunii Europene. Ce mai, România risca să intre în zodia euroscepticismului.
Cu toate acestea, un studiu IRES făcut public ieri arată că trei sferturi dintre români (74%) apreciază ca pozitiv faptul că România este membră a UE, în creștere cu 4% față de august 2012, iar 65%, cu 5% mai mulți ca în august 2012, consideră că România beneficiază de pe urma apartenenței la UE. Așadar, care sunt motivele pentru care încrederea românilor în Uniune nu a scăzut, ba dimpotrivă, a crescut?
Unul din aceste motive poate fi coabitarea dintre președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta. Mult hulitul act de colaborare instituțională a adus liniște în politica românească și a primit laude din partea principalilor lideri europeni. Stabilitatea politică, coroborată cu cea economică, a făcut ca România să fie lăudată de șefii principalelor instituții europene, după ce în urmă cu aproape un an era privită cu ingrijorare de către aceștia. Faptul că președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, într-o vizită la București, a lăudat progresele politice făcute de țara noastră, este unul dintre aceste exemple. Tot aici am putea adăuga și vizitele în străinătate ale premierului Victor Ponta, tot mai activ în acest domeniu al relațiilor externe. Se pare că electoratul observă beneficiile actului de coabitare și le cuantifică în special la nivelul relației cu forul european.
Un alt motiv poate fi și comunicarea executivului, dar și a președintelui Băsescu, pe tema fondurilor europene. Acestea sunt prezentate ca o importantă șansă de relansare și dezvoltare economică a României, iar faptul că Guvernul a reușit deblocarea programelor operaționale și îmbunătățirea absorbției banilor europeni, pare a avea o contribuție decisivă la formarea unei opinii pozitive cu privire la rolul Uniunii în viața Statului Român.
Studiul IRES mai relevă faptul că jumătate dintre cei chestionați au o imagine pozitivă și destul de pozitivă față de Uniunea Europeană, un sfert dintre români (26%) au o imagine negativă și destul de negativă, iar o cincime (21%) au o imagine neutră. De asemenea, peste 60% dintre români sunt foarte și mai degrabă optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene, iar o treime dintre ei sunt foarte și mai degrabă pesimiști în această privință.
Ștefan Ionescu