Cod Portocaliu. Şcoli închise în mai multe judeţe din ţară. Zboruri anulate pe Otopeni UPDATE
Autostrada Soarelui a fost închisă pe o porţiune din cauza ninsorilor şi a viscolului care acoperă sud-estul ţării. Porturile au fost şi ele închise, iar pe mai multe drumuri naţionale se circulă cu mare dificultate. Ministrul Educaţiei a anunţat suspendarea totală sau parţială a cursurilor la şcolile din mai multe judeţe şi Bucureşti.
UPDATE 20.27 Ministerul Educaţiei a actualizat lista judeţelor cu şcoli închise total sau parţial.
"Luni, 18 ianuarie 2016, cursurile vor fi suspendate în toate unităţile de învăţământ din municipiul Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Buzău, Tulcea şi Vrancea.
Suspendarea parţială a cursurilor s-a impus în 7 judeţe, după cum urmează:
- Brăila (şcolile din mediul rural şi din oraşele Făurei, Ianca şi Însurăţei)
- Galaţi (toate unităţile de învăţământ din mediul rural)
- Constanţa (toate unităţile de învăţământ din județ, cu excepția celor din municipiile Constanţa, Medgidia şi Mangalia)
- Olt (27 de unităţi de învăţământ)
- Dâmboviţa (15 unităţi de învăţământ)
- Argeş (5 unităţi de învăţământ)
- Alba (o unitate de învăţământ)
- În județul Vaslui, consiliul prefectural a decis suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ din mediul rural", se arată pe pagina Ministerului.
UPDATE 18.23 Ministerul Educaţiei a anunţat, pe pagina de Facebook, lista actualizată a judeţelor unde şcolile vor fi închise luni sau parţial închise.
"Colegiile prefecturale județene au decis suspendarea cursurilor pentru mâine, 18 ianuarie, în toate unitățile de învățământ din municipiul București și următoarele județe: Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Buzău, Tulcea și Vrancea.
Situații de suspendare parțială a cursurilor se înregistrează în județele:
- Brăila (mediul rural și orașele Făurei, Ianca și Însurăței)
- Galați (mediul rural)
- Dâmbovița (12 unități de învățământ)
- Olt (27 de unități de învățământ)
- Alba (1 unitate de învățământ).
Colegiul prefectural Teleorman a decis, cu puțin timp în urmă, desfășurarea normală a cursurilor", se arată pe pagina ministerului.
UPDATE 17.30 Cursurile din învăţământul preuniversitar vor fi suspendate în Capitală şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Buzău, Vrancea şi Tulcea. În judeţele Alba, Brăila, Dâmboviţa, Galaţi şi Olt, orele de curs se vor desfăşura parţial, scrie RomâniaTV.
UPDATE 16.54 Echipajele de intervenție ale ISU București Ilfov au primit până în prezent peste 520 de solicitări de intervenție, de la introducerea codului portocaliu de vreme rea.
Purtătorul de cuvânt al instituției Daniel Vasile, a anunțat că, din cauza numărului ridicat de solicitări, efectivele ISU preiau solicitările din teren și nu se mai întorc către subunitățile de destinație.
UPDATE 15.15 Peste 1.700 de pompieri cu 700 de utilaje și mijloace tehnice au acționat în ultimele ore pentru înlăturarea consecințelor fenomenelor meteorologice periculoase, încă 3.200 de salvatori fiind pregătiți să intervină în județele afectate de vremea rea, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Instituția precizează că a oferit sprijin în peste 135 de misiuni de intervenție medicală și de prim-ajutor efectuate în ultimele 24 de ore, iar în alte 160 de cazuri a intervenit pentru degajarea arborilor căzuți în urma viscolului. Potrivit sursei citate, au fost salvate peste 90 de persoane din 30 de autovehicule surprinse în trafic de viscol.
UPDATE 13.42 Trei curse aeriene, spre Istanbul, Moscova și Milano, care trebuiau să decoleze duminică de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, au fost anulate din cauza ninsorii abundente și a viscolului, cu rafale de vânt de peste 75 de kilometri/oră, care transportă zăpada pe sol, informează Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).
De asemenea, unele curse aeriene pot înregistra întârzieri la decolare, determinate de degivrarea aeronavelor și de operațiunile de handling la sol îngreunate de vreme, punctual unele întârzieri ajungând la două ore.
"Pe aeroporturile Capitalei se intervine constant cu utilajele proprii pentru deszăpezirea pistelor, platformelor și căilor de rulare, care sunt închise periodic pentru îndepărtarea zăpezii. Pe ambele aeroporturi sunt asigurate condițiile pentru desfășurarea în deplină siguranță a operațiunilor aeriene. Informații în timp real despre situația zborurilor pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București pot fi găsite pe pagina de web www.bucharestairports.ro. Compania Națională Aeroporturi București recomandă pasagerilor să își ia măsurile necesare pentru a se prezenta în timp la aeroport", se spune în comunicat.
UPDATE 13.01 Peste 6.000 de polițiști, pompieri și jandarmi intervin la această oră în județele afectate de fenomenele meteorologice periculoase, dar în prezent nu există situații critice din punctul de vedere al siguranței cetățenilor, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
"La nivelul Centrului Operațional de Comandă al MAI, începând cu ora 06.00, se fac evaluări din 3 în 3 ore referitor la misiunile specifice MAI privind intervențiile pentru ajutorarea populației. În urmă cu puțin timp s-a încheiat o astfel de ședință operativă condusă de ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, la aceasta participând secretarul de stat Raed Arafat și secretarul de stat, chestor general Ioan Buda, precum și șefii structurilor operative cu atribuții în gestionarea intervențiilor", precizează comunicatul MAI.
UPDATE 12.40 Inspectoratele școlare din București, Ilfov, Ialomița și Călărași au anunțat, până în prezent, că școlile și grădinițele vor avea cursurile suspendate luni, a declarat pentru AGERPRES ministrul Educației, Adrian Curaj.
"La momentul acesta, Ilfov, Călărași, București și Ialomița suspendă luni cursurile. Dâmbovița, Buzău, Galați și Dolj au întâlniri ale comitetelor pentru situații de urgență în cursul zilei", a afirmat ministrul.
UPDATE 12.35 Rețelele electrice din județele Giurgiu și Ilfov au fost avariate din cauza condițiilor meteo deosebite, a viscolului și căderilor masive de zăpadă, fiind afectate 41 de localități, în timp ce în București situația este normală, existând doar o serie de deranjamente punctuale, informează Enel Distribuție Muntenia printr-un comunicat de presă.
În județul Ilfov erau nealimentate parțial 6 linii de medie tensiune, precum și 25 de posturi de transformare, fiind afectate 6 localități (Copăceni, Chiajna, Glina, Vidra, Popești Leordeni, Berceni), iar în județul Giurgiu existau 12 linii electrice aeriene de medie tensiune nealimentate total și 13 parțial, precum și 344 posturi de transformare, fiind afectate 35 de localități (Grădiștea, Comana, Gostinari, Falastoaca, Prundu, Putineiu, Stănești, Hodivoaia, Vieru, Varlaam, Adunații Copăceni, Mogoșești, Budeni, Crânguri, Stejaru, Chirculești, Singureni, Tufa, Popești, Novaci, Mihăilești, Paslari, Dărăști, Toporu, Tomulești, Oinacu, Balanu, Ghizdaru, Vedea, Gaujani, Malu, Greaca, Zboiu, Hotarele, Gorneni).
UPDATE 11.15 Elevii din Capitală şi judeţul Ilfov nu vor merge luni la școală, informează Ministerul Educaţiei pe pagina de Facebook.
"În urma discuțiilor cu prefectul municipiului București, am hotărât să suspendăm cursurile pentru mâine", a declarat, duminică, șeful Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Ionel Florian Lixandru.
UPDATE 10.28 Zeci de trenuri care circulă pe liniile din sudul țării au fost anulate, duminică, din cauza viscolului și a ninsorilor din sudul și estul țării, informează CFR Călători SA.
Dintre acestea, 12 trenuri erau în circulație pe relația București — Constanța, iar două pe linia Constanța — Buzău.
"Circulația feroviară se desfășoară în condiții de iarnă pe fondul viscolului și a ninsorilor din sudul și estul țării. În toate unitățile CFR Călători s-au luat măsuri suplimentare pentru asigurarea condițiilor necesare desfășurării în siguranță a călătoriei cu trenul. Sunt pregătite locomotive de rezervă, sunt suplimentate echipele de intervenție, iar garniturile sunt verificate înainte de plecarea în fiecare cursă", se spune într-un comunicat al companiei.
"Întrucât este o situație în evoluție, sunt posibile și alte modificări, fapt pentru care recomandăm pasagerilor ca, înainte de călătorie, să acceseze informații legate de situația circulației trenurilor la numerele de telefon de la stațiile CFR, care sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro. Informații în timp real despre situația circulației trenurilor sunt disponibile pe site-ul companiei de Infrastructură www.cfr.ro, accesând link-ul cfr.ro/index.php/cauta-tren, iar pasagerii care pornesc în călătorie din gările București Nord, Brașov, Craiova și Timișoara pot afla ora de plecare sau de sosire a unui tren, prin accesarea link-uluiwww.cfr.ro/index.php/component/content/article/2-uncategorised/2273-camere-web, se mai spune în comunicat.
UPDATE 10.23 Traficul aerian pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu se desfășoară în condiții de ninsoare abundentă și viscol cu rafale de vânt de 70 peste kilometri/oră, care transportă zăpada pe sol, însă nicio cursă nu este anulată.
Potrivit unui comunicat al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), unele zboruri pot înregistra întârzieri de aproximativ 30 de minute la decolare, determinate de degivrarea aeronavelor și de operațiunile de handling la sol îngreunate de vreme, punctual întârzierile ajungând sau depășind o oră.
"Pe ambele aeroporturi ale Capitalei se intervine constant cu utilajele proprii pentru deszăpezirea pistelor, platformelor și căilor de rulare, fiind asigurate condițiile pentru desfășurarea în deplină siguranță a operațiunilor aeriene", spune CNAB.
Informații în timp real despre situația zborurilor pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București pot fi găsite pe pagina www.bucharestairports.ro.
Circulația rutieră a fost întreruptă duminică dimineața pe Autostrada Soarelui, pe sectorul cuprins între București și Drajna, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, a anunțat Centrul Infotrafic al Poliției Române.
De asemenea, traficul a fost întrerupt pe mai multe drumuri naționale în județul Buzău: DN2 Buzău — Urziceni, DN2C Costești — Slobozia, DN2B Buzău — Brăila (șoseaua Spătarului), DN22 Râmnicu Sărat — limita cu județul Braila; în județul Giurgiu: DN5B Giurgiu — Ghimpați și în județul Vrancea: DN23B Măicănești — Ciorăști, DN2M Bogza — Dumbrăveni.
Din cauza căderilor de pietre, traficul este întrerupt pe DN57 Cozla — Șvinița, în județul Caraș-Severin, a precizat sursa citată.
Totodată, din cauza ieșirii în decor a unui utilaj de deszăpezire, circulația auto este îngreunată pe DN1A, în zona localității prahovene Cheia.
Aproape 5.000 de familii din cinci localități din județul Buzău au rămas duminică fără curent electric în urma ninsorilor abundente.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu, 4.656 de abonați din localitățile Săgeata, Robeasca, Pietroasele, Breaza, Podgoria (parțial) au rămas fără electricitate.
Totodată, pompierii au intervenit pentru deszăpezirea a două autoturisme. "La ora 3,24, ISU a fost anunțat că un autoturism în care se aflau trei persoane, dintre care un copil de 5 ani, a rămas înzăpezit între Râmnicelu și Râmnicu Sărat, situația fiind rezolvată în aproximativ 20 de minute din momentul primirii apelului de urgență. De asemenea, la ora 4,20 a fost semnalat faptul că un autoturism cu patru persoane a rămas blocat pe DN2 C între localitățile Căldărăști și Pogoanele, acțiunea fiind finalizată la ora 4,40", a declarat pentru AGERPRES Prahoveanu.
Traficul maritim și fluvial în porturile Mangalia și Midia din județul Constanța a fost sâmbătă închis din cauza vântului puternic, anunță Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române.
''Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că din pricina vântului puternic, începând cu ora 20,30, a fost închis traficul maritim și fluvial în porturile Mangalia și Midia (județul Constanța)'', se arată într-un comunicat.