Codul etic al CNA, respins după multe acuzaţii şi critici, transformate în final în băşcălie

| 14 noi, 2013

"Frunză verde matostat, Codul etic s-a votat", a spus ironic Florin Gabrea, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), la finalul şedinţei de joi a CNA, în care Consiliul a încercat - fără succes -, timp de peste patru ore, adoptarea Codului etic al instituţiei.

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a vorbit în mai multe rânduri în şedinţele Consiliului din ultimele săptămâni despre necesitatea adoptării unui Cod etic al membrilor CNA.

Astfel, în şedinţa din 22 octombrie, Laura Georgescu vorbea despre faptul că membrii CNA trebuie să aibă un Cod etic, un Cod de conduită. "În toate instituţiile, acest Cod este o formă de autocontrol, care nu îţi permite să ataci instituţiile cu care colaborezi, colegii, partenerii", spunea atunci Laura Georgescu. Ea a făcut aceste afirmaţii în contextul în care Ministerul Justiţiei solicitase CNA să-i comunice "măsurile de progres întreprinse în domeniul eficientizării sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei", înregistrate în acest an de CNA, în vederea pregătirii viitorului Raport MCV.

Ulterior, în şedinţa din 12 noiembrie, Laura Georgescu le-a spus membrilor CNA că a primit "o sesizare de la societatea civilă" cu privire la participărilor unor membri ai Consiliului în emisiuni de televiziune pe alte teme decât cele prevăzute de mandatul de membru al Consiliului. "Avem o sesizare de la societatea civilă care ne pune următoarea întrebare, dacă este normal ca pe durata mandatului membrii CNA să iasă şi să participe la radiodifuzori cu intervenţii legate sau nu de mandat şi cu colaborări legate sau nu de meseriile deţinute până la momentul preluării mandatului", a spus Laura Georgescu.

La insistenţa membrilor CNA Christian Mititelu şi Răsvan Popescu, Laura Georgescu a spus sesizarea a fost făcută de organizaţia non-guvernamentală ActiveWatch.

În acest context, patru dintre membrii Consiliului - Viorel-Vasile Buda (vicepreşedinte CNA), Răsvan Popescu, Christian Mititelu şi Cristina Trepcea - au susţinut dreptul constituţional la opinie al fiecărui membru al Consiliului.

"Un lucru care nu este interzis de o lege, este posibil. Deci, până când legea nu ne interzice să vorbim, putem să o facem", a spus atunci Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA.

"Ceea ce nu contravine legii, ceea ce nu este interzis de lege, înseamnă că este permis. Înseamnă că legiuitorul în mod deliberat, în mod voit a permis", a completat şi Răsvan Popescu.

O poziţie asemănătoare a avut şi Cristina Trepcea. "În conformitate cu Constituţia şi cu libertatea de mişcare, de exprimare şi în conformitate cu legea, atâta vreme cât din colaborările respective nu obţii foloase materiale, mie mi se pare că e în regulă. Sigur, limitările conversaţiilor în ceea ce priveşte aspectele politice, despre care noi am mai discutat, pot fi supuse dezbaterii, dar în general mie mi se pare aiurea ca noi să generalizăm lucrurile în felul în care spuneţi că a făcut-o firma ActiveWatch, compania sau ce organizaţie este", i-a spus Cristina Trepcea Laurei Georgescu.

La rândul său, Christian Mititelu a spus că un Cod etic nu poate încălca principii constituţionale, într-o ţară democratică.

"Principiul constituţional clar este că avem libertate de exprimare şi asta include exprimarea pe aspecte politice, pentru că nu poţi să excluzi politica din gama de exprimări, te loveşti de ea la orice colţ de stradă. Chestiunea este să nu o faci de pe o poziţie de părtinire, dacă poţi, conform conştiinţei tale. Sigur că, dacă, într-o zi, un prim-ministru va propune să se înfiinţeze lagăre de muncă forţată în România, probabil că voi fi părtinitor, pentru că, în calitate de cetăţean, am acest drept să mă exprim împotrivă (...) Au fost situaţii în care cred că orice membru al CNA s-ar fi putut pronunţa, dacă n-a făcut-o, a făcut-o din reţinere, din prudenţă sau din alte motive", a spus Christian Mititelu.

Referindu-se la părtinire, Mititelu le-a mai spus celorlalţi membri ai CNA: "Dacă vă uitaţi la felul cum se votează în Consiliu legat de unele posturi, vezi mult mai clar părtinirea decât ai vedea-o dintr-o apariţie la televiziune".

El a precizat că şi dreptul de asociere al unui membru al CNA este un drept constituţional. "Noi nu putem să stăm să verificăm, să spunem: 'Domne' nu ai voie să fii membru într-o asociaţie civică, nu ai voie să fii membru într-un consiliu parohial, n-ai voie să fii într-o lojă masonică, n-ai voie să fii membru acoperit al unui serviciu secret, n-ai voie să fii membru al unei asociaţii de nu ştiu ce (...) Nu se poate aşa ceva. E o îngrădire a libertăţii constituţionale", a spus Christian Mititelu, precizând şi faptul că prezumţia de nevinovăţie trebuie menţinută indiferent ce se va pune în Codul etic.

Însă, alţi trei membri ai CNA - Florin Gabrea, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan - au spus în şedinţa din 12 noiembrie că membrii CNA nu ar trebui să îşi exprime opinii politice pe parcursul mandatului lor în Consiliu.

Florin Gabrea a spus că activităţile politice ale membrilor CNA sunt interzise prin Legea audiovizualului. "Fiind membru al CNA, nu pot să am analize politice fie la televiziuni, fie în presa scrisă. Colegul nostru domnul Cristea scrie cu regularitate într-o revistă opinii politice (...) Scrie opinii politice, analize politice partizane (...) Vi se pare că este corect acest lucru? Vi se pare că merge cu calitatea de membru al CNA?", i-a întrebat Florin Gabrea pe ceilalţi membri ai CNA. Radu Călin Cristea nu a participat la şedinţa de marţi a CNA.

La rândul său, Narcisa Iorga a spus că adoptarea acestui Cod etic al membrilor CNA nu ar adăuga ceva la Legea audiovizualului. "Consider că atâta vreme cât în calitate de membru al CNA mergi invitat la un radiodifuzor, oricare ar fi el, sau la o societate a cărei activitate e reglementată şi controlată de CNA, tu, ca membru CNA, nu mai poţi fi obiectiv în raport cu acel radiodifuzor sau societate, dacă eşti invitat în calitatea ta de ce ai fost înainte de a fi membru al CNA (...) Dacă nu vrei să fii doar membru al CNA şi atât, 6 ani, 12 ani, 18 ani - fiecare după capacitate şi după valoare şi după susţinere ş.a.m.d. -, renunţi la calitatea de membru al CNA şi faci ce îţi place ţie mai mult. Dar nu poţi să fii şi popă şi hoţ, între ghilimele", a spus Narcisa Iorga.

Iorga a mai spus că poate să le citească membrilor CNA "câteva rânduri din Observator cultural", ca aceştia să vadă că "Radu Călin Cristea face consultanţă politică evidentă". De asemenea, Iorga a spus că Christian Mititelu este vicepreşedinte al Alianţei Civice şi în acelaşi timp este şi membru al CNA.

"De mâine şi eu pot să mă duc să fac consultanţă politică undeva? Am voie? Sau va veni domnul Radu Călin Cristea să spună: 'Tu eşti a PDL-ului sau eşti a lui Băsescu?' Am voie să facă asta? Pentru că şi eu înainte de a veni în CNA am făcut consultanţă politică. Domnul Radu Călin Cristea face şi acum. De ce eu nu am voie şi domnul Radu Călin Cristea are?", a întrebat Narcisa Iorga.

"Dacă sunt activităţi remunerate este conflict de interese şi sunt interzise toate (aceste activităţi, n.r.), cu excepţia activităţii didactice", i-a răspuns Viorel Vasile Buda.

La rândul său, Valentin Jucan a spus că membrii CNA sunt plătiţi din bani publici. "Transparenţa pe care trebuie să o afişăm e aceeaşi cu a oricărui alt ministru, dar într-adevăr trebuie să ne rezumăm numai şi numai la a răspunde întrebărilor legate de exercitarea mandatului. Tocmai că orice altă discuţie nu poate fi lipsită de caracterul politic, fie că e economică, militară, externă, de oricare ar fi. Orice subiect legat de alte activităţi decât activităţile din cadrul CNA sunt inevitabil supuse criteriului politic al momentului şi atunci imposibil să nu se facă o legătură", a spus Jucan.

Poziţii mai puţin tranşante au avut membrii CNA Monica Gubernat şi Lorand Turos.

"Ce vă face să credeţi că, dacă eu mă duc la un anumit radiodifuzor, în calitate de membru CNA şi vorbesc despre problemele CNA, nu am un conflict de interese? După părerea mea, judecăm forma, nu fondul", a spus Monica Gubernat.

La rândul său, Lorand Turos a spus că îi pare rău că vede că toţi membrii CNA se gândesc la aspectele politce. El a precizat că nu e bine dacă s-a ajuns la reglementarea participărilor în emisiunile de televiziune.

"Mie îmi pare rău că am ajuns să discutăm problema asta (...) Văd că toţi ne gândim la conotaţii sau la aspecte politice. Unde e limita? Eu cred că fiecare după conştiinţa lui trebuie să hotărască. Dacă mă invită cineva într-o emisiune legat de audiovizual, de CNA, poate mă duc (...) Toate depind de conştiinţa noastră şi de bunul simţ (...) Faptul că sunt invitat la un post sau altul nu trebuie să mă influenţeze deloc în luarea deciziilor. Mie mi se pare firesc şi normal. Nu e bine dacă am ajuns în situaţia dacă trebuie să reglementăm aceste lucruri", a spus Lorand Turos.

Contactaţi de MEDIAFAX pe 12 noiembrie, reprezentanţii ActiveWatch au declarat că nu au depus la CNA o sesizare cu privire la situaţia membrilor Consiliului care exprimă opinii politice în mass-media, ci Laura Georgescu a solicitat ActiveWatch un punct de vedere cu privire la acest aspect.

"Probabil a fost o neînţelegere. Noi am primit două drafturi de Cod etic şi noi am ales unul din ele cu comentariile ataşate. În varianta aleasă de noi, cea propusă de Florin Gabrea, era menţionat expres într-un articol ca membrii CNA să nu exprime opinii politice în mass-media. Noi nu am comentat articolul respectiv. Îl susţinem, dar nu a venit de la noi. Nu am solicitat noi un punct de vedere, ne-a fost solicitat un punct de vedere", a declarat, pentru MEDIAFAX, Răzvan Martin, coordonatorul programului FreeEx - ActiveWatch.

De asemenea, Active Watch a pus la dispoziţia agenţiei MEDIAFAX proiectul de Cod etic al membrilor CNA susţinut de ActiveWatch.

La articolul 2 al acestui proiect de Cod etic se făcea referire la "Criteriul neutralităţii politice", prevăzându-se faptul că "Membrii CNA vor acţiona, în exercitarea atribuţiilor de serviciu în mod independent şi echidistant faţă de factorul politic, indiferent de convingerile lor personale, nu se vor angaja în niciun fel de activitate politică şi se vor abţine de la exprimarea de opinii politice (partizane sau nu) în presa scrisă sau cea audiovizuală".

Discuţiile din şedinţa din 12 noiembrie privind Codul etic al instituţiei au continuat în şedinţa de joi, 14 noiembrie, şi s-au întins pe durata a peste patru ore, fiind dezbătute mai multe proiecte de cod. La şedinţa CNA de joi nu au fost prezenţi membrii CNA Cristina Trepcea şi Radu Călin Cristea.

Pe de altă parte, la şedinţa de joi a CNA a participat Răzvan Martin, fără însă ca acesta să fie audiat sau să îi fie solicitat vreun punct de vedere privind vreunul dintre proiectele de Cod etic la care făceau referire membri ai CNA în timpul discuţiilor.

În timpul şedinţei de joi, Narcisa Iorga a spus în mai multe rânduri că va vota acest Cod etic numai dacă el va prevedea "standarde de integritate", precizând că susţine propunerea lui Florin Gabrea care prevedea la articolul 1 (Criteriul integrităţii) că "Membrii CNA vor evita, în timpul exercitării mandatului, orice incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private".

În urma votării - la care au fost supuse o variantă de proiect a lui Florin Gabrea şi o variantă de proiect a Laurei Georgescu -, niciunul dintre articolele propuse de Florin Gabrea nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase).

În schimb, în urma votului a fost adoptat un articol care prevede că "În exercitarea atribuţiilor de serviciu, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului pot participa la emisiuni privind reflectarea activităţii Consiliului numai cu mandatul acestuia". Acest articol a fost votat de Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu şi Răsvan Popescu.

Însă conţinutul acestui articol a fost considerat inacceptatbil de Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan.

"Fugiţi ca dracul de tămâie de criteriul integrităţii", le-a spus Florin Gabrea membrilor CNA care au votat împotriva articolului propus de el.

La rândul său, Narcisa Iorga a spus că, în lipsa unor prevederi concrete privind integritatea, acest Cod etic pe care majoritatea CNA l-a agreat "va fi un cod etic de formă, de ochii lumii, de ochii MCV". "Eu nu mă regăsesc în acest cod şi în astfel de criterii", a spus Iorga.

"Vreau să vă felicit pentru adoptarea unui Cod etic emasculat, să spuneţi la Bruxelles că a fost adoptat cu şase voturi din care două sunt ale unor membri incompatibili", i-a spus şi Valentin Jucan preşedinteleui CNA, Laura Georgescu.

Alte articole ale proiectului Codului etic adoptate joi prevedeau că "membrii CNA vor acţiona, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în mod independent şi echidistant faţă de factorul politic, indiferent de convingerile lor personale, nu se vor angaja în nicio activitate politică", dar şi că "În exrcitarea atribuţiilor de serviciu, membrii CNA vor aplica deciziile fără tratamente preferenţiale induse de potenţialul economic sau reputaţia instituţiilor media sau a altor instituţii publice".

De asemenea, au fost adoptate articole care prevedeau că: "Membrii CNA vor respinge, în activitatea lor curentă, orice formă de presiuni sau avantaje venite din partea radiodifuzorilor ori din partea unor terţe persoane cu interese în obiectul de activitate al CNA"; "Membrii CNA vor adopta reglementările şi deciziile numai după consultarea cu părţile interesate, în vederea respectării principiului transparenţei decizionale"; "În şedinţele publice, membrii Consiliului acţionează în conformitate cu legea, exprimă opinii cu privire la subiectele în discuţie, fără a se angaja în dispute cu caracter personal"; "Membrii CNA vor urmării ca prin deciziile luate să asigure un tratament nediscriminatoriu între radiodifuzori"; "În reflectarea cazurilor aflate în curs de cercetare sau de judecată, membrii CNA se vor sesiza cu promptitudine la nerespectarea de către radiodifuzoeri a prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului oricărei persoane la un proces echitabil".

La finalul votului pe articole, membrul CNA Florin Gabrea a spus ironic: "Frunză verde matostat, Codul etic s-a votat".

Acest comentariu a făcut-o pe Laura Georgescu să intervină şi să atragă atenţia că ea nu a făcut "o fixaţie" în legătură cu adoptarea unui Cod etic al membrilor CNA. "Nu am făcut câtuşi de puţin o fixaţie nici pe acest cod", a spus Laura Georgescu.

Ulterior, când toată lumea s-ar fi aşteptat ca întregul proiect al Codului etic al membrilor CNA să fie adoptat în integralitatea sa de Consiliu, Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a dezechilibrat votul final pe întregul proiect. Astfel, proiectul Codului etic a fost respins

"Pentru" adoptarea Codului etic au votat Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu şi Răsvan Popescu, în timp ce "împotrivă" au votat Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga şi Viorel Vasile Buda. Pentru a fi adoptat, ar fi trebuit să voteze "pentru" minimum şase dintre membrii CNA.

La final, preşedintele CNA Laura Georgescu nu a precizat dacă va mai relua votul pe acest proiect de Cod etic într-una din şedinţele viitoare sau dacă va mai fi luată vreodată în discuţie elaborarea vreunui alt proiect de Cod etic al membrilor CNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ