Colaboratorii aduşi de Stelian Tănase la TVR, plătiţi cu mii de euro. Salariaţii aşteaptă tăierea lefurilor
Colaboratorii aduşi de Stelian Tănase la TVR sunt plătiţi cu mii de euro în timp ce salariaţii televiziunii publice se aşteaptă la o diminuare a lefurilor cu 25% şi la o reducere a programului de lucru la 6 ore pe zi. Respectivii colaboratori moderează şi realizează producţii editoriale care nu au trecut prin filtrul unui concurs de selecţie, aşa cum se procedează în TVR.
De joi, 22 mai, circulă un protest al salariaţilor TVR care demască modul cum mai mulţi colaboratori sunt plătiţi regeşte. Iată lista:
- Cornel Nistorescu - 2500 euro/lună
- Ion M. Ioniță (plecat între timp)- 3000 euro/lună
- Daniel Apostol -2000 euro/lună
- Timeea Bereczki- 4000 lei/lună
- Miruna Munteanu 6000 lei/lună de la TVRi
- Mircea Dinescu 6220 euro net/lună de la TVR 1 și 2560 euro net/lună de la TVR 2, la care se adaugă reclama pe față la propriul restaurant
- Florin Iaru 6400 lei pe lună pe TVR2
- Liviu Mihaiu are un contract foarte bine întocmit, în interesul său, bineînțeles. Dacă nu are mai mult de două ediții pe lună este plătit cu 1300 de euro pe ediție, dacă are peste trei, se mulțumește cu 1000.Total,13.100 de euro/sezon.
- În afara acestor vedete aduse peste noapte au fost păstrați pensionari sub diverse forme de contract și au continuat angajările din afară. Magda Grădinaru a fost angajată pentru ca producător al emisiunii lui Ion M Ioniță, în condițiile în care emisiunea avea deja un producător intern. A încasat 6000 de lei în martie și 4000 de lei în aprilie.În același timp există mulți moderatori și producători interni, care nu sunt implicați în nici un proiect.
"Domnul George Orbean a fost până zilele trecute consilier al Directorului General Interimar. A fost angajat pe funcție de editor imagine, cu 5500 lei pe lună, salariu la care nici un editor din instituție nu poate visa. Toate aceste angajări/colaborări au fost parafate la cererea directă a domnului Tănase, fără un concurs de proiecte care să ofere șanse egale atât jurnaliștilor din interiorul Televiziunii cât și celor din afară. În aceste condiții, jurnaliștii TVR au fost discriminați flagrant. Mai mult, cei „aleși” nu au prezentat nici un proiect, au venit doar cu numele, în baza afinităților domnului Tănase", se arată în protestul salariaţilor TVR.
În anul 2013, TVR a fost marcat de procesul de concediere colectivă. Astfel, în urma selecţiei de personal din 2012, la începutul anului 2013 au fost concediaţi 619 angajaţi. Într-o conferinţă de presă din 5 martie, Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR, a declarat că numărul de angajaţi înainte de restructurarea care s-a făcut anul trecut în Societatea Română de Televiziune era de 3.149 (număr de posturi 3.236).
Stelian Tănase a mai spus că, după restructurare, TVR a avut 2.535 de angajaţi (2.450 de posturi). Însă, în urma restructurării, TVR este implicat în circa 300 de procese cu foşti angajaţi, din care 15% s-au pierdut în prima instanţă. „Toate sunt în recurs, nu avem sentinţe definitive (în aceste procese, n.r.)", a spus Stelian Tănase.
Societatea Română de Televiziune a avut în 2013 un profit de circa 3,17 milioane de lei, însă datoriile istorice ale Televiziunii Române se ridicau la 787,8 milioane de lei la sfârşitul anului trecut.