Colectarea selectivă a deşeurilor este OBLIGATORIE. Legea a fost adoptată de Parlament

| 04 feb, 2014

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 235 de voturi "pentru", 69 de voturi "împotrivă" şi 9 abţineri, proiectul de lege privind salubrizarea, care stabileşte obligativitatea colectării selective a deşeurilor, proiect iniţiat în 2010 de senatorul Petru Filip, relatează Mediafax.

Astfel, potrivit proiectului, autorităţile locale au obligaţia să implementeze un sistem de colectare separată a deşeurilor cel puţin pentru: hârtie, mase plastice, metale şi sticlă. La nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, transportul deşeurilor colectate separat se face numai de către operatori licenţiaţi care au contracte de delegare încheiate cu autorităţile sau au hotărâre de dare în administrare a acestei activităţi.

Unităţile administrativ-teritoriale au calitate de deţinător legal al deşeurilor depozitate în recipientele amplasate în aria lor teritorială, iar preluarea lor de către alte persoane decât operatorii licenţiaţi constituie furt şi se sancţionează potrivit legii.

Operatorii licenţiaţi de către ANRSC pentru prestarea activităţii de selectare separată şi transport separat al deşeurilor au obligaţia să ţină evidenţa şi să raporteze lunar autorităţilor administraţiei locale cantităţile predate operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratare a deşeurilor, pe fiecare tip de deşeu.

Aceşti operatori au obligaţia să colecteze şi deşeurile abandonate şi în cazul în care producătorul acestor deşeuri este necunoscut, cheltuielile fiind suportate de autoritatea locală. Operatorii au obligaţia să pună la dispoziţia deţinătorilor de deşeuri containerele, sacii necesari activităţii de precolecatre separată, costurile fiind incluse în tarif.

Deputaţii au mai stabilit că, prin derogare de la Legea administraţiei publice locale, autorităţile sectoarelor municipiului Bucureşti au competenţe exclusive în privinţa înfiinţării, organizării, atribuirii şi derulării activităţii de salubrizarte, cu excepţia celor care sunt în competenţa Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, şi anume dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare, organizarea prelucării, tratării, neutralizării şi valorificării energetice şi materiale a deşeurilor, precum şi de coordonare, monitorizare şi control al serviciului de salubrizare, de stabilire a indicatorilor de performanţă. Autorităţile locale sunt obligate să respecte strategia de dezvoltare pe termen mediu şi lung a serviciului de salubrizare.

Deputaţii au introdus un amendament al deputatului PSD Dumitru Chiriţă care prevede că, prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Primăria Generală va putea prelua parţial sau total competenţele primăriilor sector cu privire la înfiinţarea, organizarea. Atribuirea şi derularea activităţii serviciului de salubrizare.

Deputatul UDMR Cseke Attila a precizat că UDMR este împotriva acestui proiect, deoarece nu permite posibilitatea atrifării colective a deşeurilor pe cantitate, ci pe persoană şi că operatorii sunt obligaţi să colecteze şi deşeurile abandonate, fiind o invitaţie pentru cetăţeni pentru a abandona deşeurile.

Deputatul PDL Tinel Gheorghe a spus că PDL nu este de acord cu proiectul deoarece este vorba despre o sarcină suplimentară pasată autorităţilor locale.

Camera Deputaţilor este forul decizional la acest proiect de lege.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ