Colonel detașat la Secretariatul General al Guvernului, reținut de DNA pentru luare de mită
Procurorii militari ai DNA l-au reținut marți pe Ștefan Enache, colonel în cadrul UM 02999, detașat la Secretariatul General al Guvernului, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea 30.000 de euro.
Colonelul Ştefan Enache va fi prezentat marți Tribunalului Militar București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
DNA precizează într-un comunicat transmis marţi că, în 8 decembrie, Ștefan Enache a pretins de la o persoană o sumă de peste 10.000 euro, în scopul de interveni pe lângă directorul Regiei Autonome — Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, asupra căruia a dat asigurări că are influență, pentru ca acesta să le asigure celor doi adjudecarea, la o licitație, a unui imobil din municipiul București, la un preț mult subevaluat.
"Imobilul astfel achiziționat urma să fie valorificat ulterior, iar profitul să fie împărțit între inculpat și persoana respectivă. În același context, în 14 decembrie, inculpatul Ștefan Enache a primit efectiv suma de 30.000 euro, de la un intermediar, indicat pentru a asigura achiziționarea a două imobile, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante", se arată în comunicat.
Citeşte şi: Dan Şova, arestat preventiv pentru 29 de zile
COMUNICAT DNA
Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 15.12.2015, ora 04:00, până la data de 16.12.2015, ora 04:00 a inculpatului
- ENACHE ȘTEFAN, colonel în cadrul U.M. 02999, detașat la Secretariatul General al Guvernului, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În ordonanța procurorilor militari se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 08 decembrie 2015, inculpatul Enache Ștefan a pretins de la o persoană o sumă de peste 10.000 euro, în scopul de interveni pe lângă directorul Regiei Autonome - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, asupra căruia a dat asigurări că are influență, pentru ca acesta din urmă să le asigure celor doi adjudecarea, la o licitație, a unui imobil din municipiul București, la un preț mult subevaluat.
Imobilul astfel achiziționat urma să fie valorificat ulterior, iar profitul să fie împărțit între inculpat și persoana respectivă.
În același context, în ziua de 14 decembrie 2015, inculpatul Enache Ștefan a primit efectiv suma de 30.000 euro, de la un intermediar, indicat pentru a asigura achiziționarea a două imobile, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatului Enache Ștefan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat la data de 15 decembrie 2015, Tribunalului Militar București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.