Comisia de la Veneţia recomandă renunţarea la articolul care descrie cine sunt puterile în stat
Comisia de la Veneţia ne-a recomandat să renunţăm la articolul din proiectul de revizuire a Constituţiei care descrie cine este exact puterea judecătorească, cea legislativă şi puterea executivă, a declarat vineri preşedintele Senatului Crin Antonescu.
"S-a purtat o discuţie şi despre faptul că în proiectul de revizuire a Constituţiei preşedintele nu mai face parte din puterea executivă şi dacă puterea executivă este desemnată ca fiind strict guvernul, atunci unde este preşedintele, fiind evident că preşedintele are atribuţii de natură executivă foarte clare. Recomandarea Comisiei de la Veneţia, ea nu discută cine ce prerogative să aibă, asta e decizia legiuitorului, este o opţiune de formulă politică a celor care fac Constituţia, ceea ce recomandă ei însă este să renunţăm la articolul care descrie cine este exact puterea legislativă, cine este exact puterea executivă şi cine puterea judecătorească. În opinia lor, este suficientă forma actuală a Constituţiei, care vorbeşte de separarea puterilor în stat, de echilibrul puterilor în stat şi de cooperarea acestora, fără însă a le defini foarte strict", a spus Antonescu după întâlnirea membrilor Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.
El a adăugat că există anumite autorităţi, cum ar fi preşedintele, cu anumite atribuţii executive clare, cum ar fi Curtea Constituţională, cum este CSM, care sunt 'undeva la intersecţia' puterilor.
"Vom medita la recomandarea celor din Comisie, care au spus să nu mai descriem exact conţinutul celor trei puteri. De aici s-a intrat într-o discuţie academică apropo de faptul că mai sunt doar trei puteri sau sunt mai multe în democraţiile contemporane", a afirmat preşedintele Senatului.